Povlašćene proizvođače struje država častila 175 miliona eura

Povlašćeni proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, malih hidroelektana, vjetro i solarnih elektrana, dobili su od početka 2014. godine do kraja jula ove godine podsticaje od 175,302 miliona eura.

Najviše novca za ove isplate obezbijeđeno je s posebne stavke na računu koju plaćaju svi potrošači. Vlada Zdravka Krivokapića je prekinula praksu izdavanja novih koncesija privilegovanim proizvođačima, a novac se sada isplaćuje prema ugovorima koji su na snazi. Svu struju koju proizvedu povlašćeni investitori otkupljuje Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) po podsticajnim cijenama.

Prema podacima koje su “Vijesti” dobile od COTTE najviše subvencija dobila je “Krnovo Green Energy” 87,04 miliona eura, na otkupljenu struju iz vjetro-parka na Krnovu kod Nikšića. Ova kompanija je u vlasništvu međunarodne korporacije “Akuo Energy Central Europe” iz Pariza sa 51 odsto, dok 49 odsto ima holandska firma “Masdar Energy B.V.”. Podsticaje je počela da dobija 2017. godine, kada su iznosili 2,2 miliona eura, da bi naredne godine taj iznos vrijedio po devet miliona eura. Za sedam mjeseci ove godine dobili su 12,09 miliona eura.

Druga kompanija po količini dobijenog novca je “Možura Wind Park” koja je dobila 31,89 miliona eura. Oni su počeli s proizvodnjom krajem 2019. godine kada su dobili 77,54 hiljada eura subvencija, da bi u 2020. primili 12,11 miliona eura, lani 12,31 milion, a za sedam mjeseci ove godine 7,39 miliona eura. Ova kompanija je od osnivanja promijenila više vlasnika, a nalazi se pod istragom tužilaštva na Malti i u Crnoj Gori zbog moguće korupcije, dok se akterima ove afere na Malti sudi i zbog ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije iz 2017. godine. Vlasnik 90 odsto udjela sada je kompanija “Malta Montenegro Wind Power” koja se povezuje s kineskim kapitalom, i malteška državna energetska kompanija “Enemalta” sa 10 odsto.

”Hidroenergija Montenegro” je treća sa 21,42 miliona eura, za proizvedenu struju iz osam malih hidroelektrana. Osnivači Hidroenergije su, prema podacima iz CRPS, Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i firma Hemera capital Olega Obradovića. Obradović je ovlašćeni zastupnik Hidroenergije. Oni su u prošloj godini dobili 4,46 milion eura subvencija, a za sedam mjeseci ove godine 2,58 miliona.

Četvrti privilegovani proizvođač po primljenim subvencijama je “Kronor”, čiji su osnivači “Kroling” Željka Miškovića, “Mont Hidro”. Oni su za dvije male hidroelektrane od 2016. godine dobili podsticaje od 10,5 miliona eura.

”Hydro Bistrica”, čiji je vlasnik firma “Synergy”, dobila je 4,27 miliona za jednu malu hidroelektranu koja proizvoditi struju od 2018. godine. Vlasnici ove firme su “Kia Montenegro” (osnivač Željko Đuranović, zastupnik i izvršni direktor Vuk Rajković), kao i Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović. “Synergy” je za još jednu malu hidroelektranu od 2015. godine dobila 1,94 miiona eura.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …