Potrebna analiza i studija da li EPCG treba da kupi Željezaru

Električna energija iz solarnih elektrana je po potencijalu najznačajniji izvor kojeg Crna Gora ima i Elektroprivreda (EPCG) treba da bude zainteresovana da gradi nove energetske proizvodne objekte, posebno obnovljive, ali prije odluke o ulaganjima potrebne su detaljne studije i elaborati koji bi trebali da potvrde ili ne potvrde opravdanost ulaganja u nove kapacitete, kao i da jasno pokažu benefite koji će se ili neće ostvariti, saopštio je Pobjedi redovni profesor Mašinskog fakulteta na Univerzitetu Crne Gore prof. dr Igor Vušanović.

On je komentarišući najavljenu kupovinu nikšićke željezare od strane EPCG i eventualno građenje solarne elektrane na prostoru te fabrike, istakao da bi bez cost-benefit analize ove investicije bilo jako neodgovorno ući u jedan ovakav aranžman, imajući u vidu druge lokacije u Crnoj Gori pogodne za izgradnju solarnih elektrana, a koje su znatno jeftinije za kupovinu ili zakup. On smatra i da bi izgradnja solarne elektrane u Podgorici na prostoru Kombinata alumijuma (KAP) bila mnogo isplativiji potez nego ideja da se solarna elektrana gradi na prostoru željezare.

Iz EPCG Pobjedi nijesu odgovorili na pitanja da li je isplativa kupovina željezare i građenje solarne elektrane na prostoru te fabrike, kao ni na pitanje da li je ova državna elektroenergetska kompanija napravila biznis plan i analizu povodom najavljene investicije.

– Informacije i odgovor na pitanje o isplativosti kupovine željezare i građenja solarne elektrane treba da pojasni cost-benefit analiza ove investicije, bez čega bi bilo jako neodgovorno ući u jedan ovakav aranžman. Imajući u vidu druge lokacije u Crnoj Gori pogodne za izgradnju solarnih elektrana, a koje su znatno jeftinije za kupovinu ili zakup, lako je doći do zaključka gdje je povoljnije rješenje za gradnju velikih solarnih energetskih objekata. Ono što je jako opasno jeste da se zbog populizma velikog broja političara, menadžera u javnim preduzećima i drugih donosilaca odluka, mogu donijeti odluke koje nemaju ekonomsku opravdanost, a čije ćemo posljedice na kraju platiti svi zajedno bez obzira za koju smo politiku, koje smo vjere ili nacije. Brojevi i činjenice su uvijek neumoljivi i najbolje će nam pokazati kako dobre tako i loše odluke koje su se donosile, koje se donose i koje će se tek donositi – kazao je Pobjedi profesor Vušanović.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Obilježen Međunarodni dan starih – Opština Pljevlja više od deset godina uspješno radi na inkluziji

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević primio je uoči Međunarodnog dana starijih osoba gerontodomaćice koje u …