Institut saopštio zdravstveno stanje otrovanih turista

Povodom trovanja hranom stotinu stranih turista u jednom budvanskom restoranu ekipe Centra za higijenu i zdravstvenu ekologiju i Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore, su po prijavi Uprave za inspekcijske poslove danas su započele epidemiološko istraživanje. Iz IJZ poručuju da su svi turisti dobrog zdravstvenog stanja, od kojih je značajan broj otpušten.

“Izvršeno je potrebno uzorkovanje namirnica i kontrola sanitarno-higijenskog stanja u više objekata u kojima su oboljele osobe boravile ili konzumirale hranu”, saopšteno je iz IJZ.

Naglašavaju da je epidemiološko istraživanje, kao i ispitivanje mikrobiološke i fizičko-hemijske ispravnosti uzoraka u u toku i javnost će biti blagovremeno obaviještena o rezultatima istraživanja.

“Osobe sa simptomima su strani državljani smješteni u opštini Budva sa jednovremenim ljekarskim zbrinjavanjem u zdravstvenim ustanovama opštine Budva, Kotor, Bar i Cetinje. Nakon simptomatske terapije i ljekarskih pregleda, osobe koje su bile u Opštoj bolnici Kotor i Opštoj bolnici Bar su otpuštene dobrog opšteg stanja”, naveli su iz IJZ.

U Opštoj bolnici Cetinje je smješteno još 12 osoba, koje su trenutno dobrog zdravstvenog stanja.

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …