Hakeri nisu uspjeli da se dočepaju biračkog spiska

Sajber-napad na Crnu Goru, ogromnih razmjera, i dalje traje i nije poznato koliko je podataka od državne važnosti izgubljeno, ali se zna da hakeri nisu uspjeli da se dočepaju biračkog spiska.

To su “Danu” i zvanično saopštili iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Da se to dogodilo, posljedice bi bile ogromne, ne samo po politički život, već i po same građane. Iako postoji rezervna kopija biračkog spiska koja se čuva u Bijelom Polju, kao i brojni drugi državni dokumenti, hakeri bi mogli da imaju pristup ličnim podacima građana, što bi moglo da ima nesagledive posljedice.

I pored kopije, postojala bi mogućnost manipulacije biračkim spiskom, pa bi vjerovatno moralo da dođe i do odlaganja najavljenih izbora. Srećom, do toga neće doći.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su “Danu” da je evidenacija biračkog spiska izvedena evidencija iz elektronskih registara i evidencija koje vodi MUP (centralni registar stanovništva i registar prebivališta).

– Interni registri i evidencije koje vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova nijesu do sada bili predmet hakerskih napada. Ministarstvo unutrašnjih poslova za vođenje svih elektronskih evidencija koristi internu mrežnu infrastrukturu, a u cilju preventivnog djelovanja i potpune izolacije internih elektronskih registara i evidencija preduzeti su određeni koraci iako do sada nijesu primijećeni hakerski napadi nad tim sistemima – kaže se u odgovoru na pitanje “Danu” Ministarstva unutrašnjih poslova.

Provjerite slična mjesta

OHRABRENJE: Deficit budžeta niži 156 miliona eura od plana

Kumulativni budžetski deficit za prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 9,4 miliona eura ili …