Epilog sajber napada: Ugašen sajt Tužilaštva, Direktorata za politiku javnih nabavki, CRPS

Zvanični sajt crnogorskih tužilaštava nekoliko dana nije u funkciji. Ta online prezentacija je žrtva misterioznog sajber napada, u kojem su nestali brojni podaci državnih organa.

Za sada nema informacija koji podaci tužilaštva su kompromitovani a koji su nestali u napadu.

Napadnut je i sajt Direktorata za politiku javnih nabavki (CEJN), na kojem su se mogli pronaći brojni ugovori i tenderska dokumentacija, koja je skladišćena godinama unazad.

Oboreni su sajtovi Vlade i ministarstava, kao i sajt Uprave prihoda i carina Crne Gore. Onesposobljena je i elektronska fiskalizacija, zbog čega je došlo do nemogućnosti izdavanja fiskalizovanih računa.

Osobe koje su juče pokušale da natoče gorivo na benzinskim pumpama morale su da čekaju duže nego obično, uz obrazloženje zaposlenih da elektronske kase teško ažuriraju podatke usljed hakerskog napada.

Oboren je i sajt Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), na kojem se mogu pronaći podaci o kompanijama registrovanim u Crnoj Gori.

Finansijski izvještaji na Tax portalu nisu dostupni, kao ni elektronsko ubacivanje istih već dva dana nije moguće. Ni Uprava za katastar i državnu imovinu nije zaobiđena. Elektronski katastar zbog sajber napada nije u funkciji.

Pojedini stručnjaci za informatiku i programeri sumnjaju da se napad nije dogodio online putem…

Press

Provjerite slična mjesta

PODGORICA: Oboren pješak

U City kvartu u Podgorici došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je oboren pješak, …