plantaze

AFERA PLANTAŽE: Tužioci kreću na privatnike koji su poslovali sa Vukotićem i Maraš?

Odluku da li će otvoriti krivični postupak protiv odgovornih iz firme “OMP Engineering”, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) donijeće nakon svih vještačenja, saslušanja svjedoka i osumnjičenih u predmetu “Briketi”, saznaju Vijesti.

To tužilaštvo utvrđuje da li su vlasnici i odgovorna lica u privatnoj kompaniji “OMP Engineering” s nekadašnjim predsjednikom i članom Odbora direktora firme “13. jul Plantaže” Veselinom Vukotićem i Božom Mihailovićem dogovorili štetan posao za državnu kompaniju, rekao je sagovornik “Vijesti” uključen u istragu.

U toj istrazi prije tri dana uhapšena je bivša direktorica “Plantaža” Verica Maraš, koja je juče sprovedena u Istražni zatvor.

Pritvor do 30 dana odredio joj je sudija za istragu Višeg suda, prihvativši predlog specijalnog tužioca Vukasa Radonjića.

Njen branilac, advokat Dejan Radinović, za “Vijesti” je potvrdio da je sudija donio takvu odluku.

Prema saznanjima “Vijesti”, jedan od razloga zbog kog joj je određen pritvor je i opasnost od uticaja na svjedoke i saučesnike.

Maraš je uhapšena 24. avgusta po nalogu specijalnog tužioca Radonjića koji je sumnjiči da je učestvovala u malverzacijama kojima je ta državna kompanija oštećena za preko pet miliona eura.

Lisice na ruke stavljene su joj u istrazi predmeta “Briketi”.

Prije dva dana satima je saslušavana u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), gdje je pred Radonjićem odgovarala na pitanja specijalnog tužioca, iznijela je odbranu i negirala je izvršenje krivičnog djela koje joj se stavlja na teret.

Spisak nije konačan
Prema saznanjima “Vijesti”, njenim hapšenjem nije okončan spisak onih koji će pred tužiocem Radonjićem morati da objasne svoju ulogu u poravnanju državne kompanije s privatnom firmom “OMP Engineering”.

Specijalni tužioci sumnjaju da su tim nezakonitim poslom bivša direktorica i nekadašnji članovi Odbora direktora oštetili državu za više miliona eura.

U istoj istrazi u julu su uhapšeni bivši predsjednik i članovi Odbora direktora Plantaža Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Đorđije Rajković, Sead Šahman…

Tada je “Vijestima” nezvanično rečeno da spisak uhapšenih nije konačan, i da SDT namjerava da proširi istragu i protiv Maraš.

Hapšenja u predmetu “Briketi” uslijedila su nekoliko mjeseci nakon što je novo rukovodstvo “Plantaža” podnijelo krivičnu prijavu protiv Vukotića, Maraševe, Mihailovića i nekadašnjeg direktora sektora pravnih i opštih poslova Miroslava Vukovića, tvrdeći da su iskorišćavanjem službenog položaja, odnosno zloupotrebom položaja u privrednom poslovanju, pribavili drugome protivpravnu imovinsku korist, a nanijeli štetu kompaniji – djelujući organizovano kao članovi kriminalne grupe.

Tvrde da je Vukotić formirao kriminalnu grupu koja je planirala način na koji će pristupiti izvršenju krivičnog djela i da su to učinili zaključenjem ugovora o poravnanju i ugovora o prenosu udjela.

Provjerite slična mjesta

Strateški partner Solara na crnoj listi SAD zbog povezanosti sa Dodikom

Kompanija „Kaldera“ iz Laktaša, koja je 21. marta pompezno potpisala sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa …