Zbog sajber napada ne radi sistem fiskalizacije

Zbog nove serije organizovanih sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu, ne radi sistem za fiskalizaciju, odnosno izdavanje fiskalnih računa, kazali su za CdM iz Uprave prihoda i carina.

Kako su pojasnili, Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga jasno je definisano da u ovom slučaju obveznik fiskalizacije izdaje račune u offline režimu rada.

“To podrazumijeva da kupac odnosno korisnik usluge dobija računa sa svim elementima računa izuzev JIKR koda”, ističu iz Uprave.

Dalje su pojasnili da nakon što sistem bude uspostavljen, obveznik fiskalizacije je dužan da sve račune izdate u offline režimu naknadno pošalje na fiskalni servis, a potrošač ima mogućnost da skeniranjem QR koda provjeri validnost fiskalizacije u svakom trenutku.

“Ukoliko račun nije fiskalizovan u roku od 48 časa, potrošač može prijaviti nepravilnost”, navode iz Uprave.

Podsjetimo, primarna meta napada je struktura državnih organa.

Stručnjaci Ministarstva javne uprave su pravovremeno preduzeli odbrambene mjere.

“Iako su trenutno iz bezbjednosnih razloga određeni servisi privremeno isključeni, sigurnost naloga građana i privrednih subjekata ni njihovi podaci nijesu ni na koji način ugroženi. Crna Gora je o detaljima napadima, koji su umnogome nalik onima 2015. i 2016, informisala saveznike”, saopštio je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

CdM

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …