EPCG “ima odriješene ruke” oko kupovine Željezare, Abazović moli radnike za strpljenje

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) pregovara sa Toščelikom oko kupovine Željezare Nikšić, ali nema garancija da će posao biti okončan do prvog septembra kad turska kompanija namjerava da prekine radne odnose zaposlenima.

To je saopšteno nakon sastanka premijera Dritana Abazovića, ministra finansija Aleksandra Damjanovića, predstavnika EPCG i radnika Željezare.

Premijer Abazović je na pres konferenciji kazao da najveće opterećenje predstavlja datum, jer je turska kompanija obavijestila da je do 1. septembra spremna da servisira svoje obaveze prema radnicima. Kako je kazao, pregovara se o cifri od 20 miliona eura za kupovinu nikšićke kompanije, a Elektroprivreda ima “odriješene ruke” za kupovinu imovine koja je u vlasništvu Toščelika.

Da ne bi ostavili radnike spremni smo da nešto što se tiče njihovih doprinosa podržimo, ali im teško možemo pomoći da se ne prekine radni odnos, ako Toščelik tako odluči – rekao je Abazović.

Radnici su svjesni da se čini sve, navodi on, a otežavajuća okolnost je “što je bilo vrijeme godišnjih odomora i što moramo da idemo ka rebalansu budžeta”.

Veliko raspoloženje postoji da Vlada podrži EPCG u njihovim naporima da povećaju kapital i zadvolje socijalnu komponentu radnika, kao i da Crna Gora dože do balansa u proizvodnji električne energije – rekao je Abazović.

On je napomenuo i da Crna Gora tokom ljetnjih mjeseci dodatno osjeća energetski dizbalans.

  • Sad smo prinuđeni da čekamo kišu da bi nadoknadili ono što se tokom ljeta izgubi. Cilj je da ideja solarne energije zaživi. Ovo nije posao koji je kratkoroačan i imamo želju da ogromnu površinu Željezare Nikšić i njenu proizvodnju zadržimo. Naša je politička i moralna odgovornost da ove ljude zaštitimo i to što prije – kazao je Abazović koji potencijal za proizvodnju energije vidi i u vodenim površinama koje su u sastavu Željezare.

On je zatražio strpljenje budući da se, kako je naveo, pregovara sa turskom kompanijom o nekoliko elemenata.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je kazao da moguća kupovina 10 odsto akcija EPCG od strane države nije povezana sa preuzimanjem Željezare, te da su Elektroprivredi “odriješene ruke” da pregovara sa turskom kompanijom.

On je kazao da novac za kupovinu akcija još uvijek EPCG nije u planiranom rebalansu budžeta koji će se, kako je najavio, naći pred poslanicima u toku septembra.

Sama odluka o kupovini akcija EPCG, ukoliko za njih ne bude inforamcija, donijeće se na nekoj od narednih sjednica Vlade, najavio je.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …