Maraš terete da je oštetila Plantaže za 5 miliona, koleginice plakale dok je policija hapsila

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) naredilo je da se pregleda i vještači poslovna dokumentacija, koja je krajem jula kamionom stigla iz predstavništva “Plantaža 13. jul” iz Beograda – nakon toga biće poznato da li će se i na koga proširiti krivična istraga zbog eventualnih malverzacija u toj državnoj kompaniji, saznaju “Vijesti”.

To je “Vijestima” saopšteno juče iz izvora bliskog istrazi nakon što je uhapšena bivša izvršna direktora te kompanije Verica Maraš.

Ona je lišena slobode zbog sumnje da je učestvovala u malverzacijama kojima je ta državna kompanija oštećena za preko pet miliona eura, tvrde zvanično iz Uprave policije. To je učinjeno u sklopu predmeta “Briketi”.

Prema saznanjima “Vijesti” – tužioci utvrđuju i eventualnu odgovornost Maraševe i njenih kolega u navodno nezakonitim poslovima prodaje svježeg lozovog destilata (100%) Rubinu Kruševac za 2,40 eura po litru, što je “višestruko ispod realne cijene”.

Upućeni, međutim, tvrde da je riječ “o rudniku bezakonja” i da će buduće istrage dokazati brojne, višemilionske malverzacije bivše uprave.

Više izvora “Vijesti” tvrdi da je, na početku istrage o slučaju “Briketi”, tužilaštvo dva dana iznosilo i kopiralo dokumentaciju koja može dokazati krivična djela, a da su objedinili istragu o ostalim krivičnim prijavama.

”Između ostalog, kamion dokumentacije tužilaštvo je preuzelo i iz poslovnice Plantaža u Beogradu. Na zahtjev SDT-a, kamion sa spisima krenuo je iz glavnog grada Srbije, pa se na granici pojavio problem – kako ocariniti tu robu ‘uvezenu’ iz druge države”, priča sagovornik “Vijesti”.

Smijeh i suze
Po nalogu specijalnog tužioca Vukasa Radonića policajci su po Maraševu došli u kancelariju Plantaža, u kojoj radi na mjestu referent plana i analize u Sektoru finansija.

Prema informacijama “Vijesti”, pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) ušli su u sektor finansija, pitali gdje sjedi, a onda joj pokazali nalog za hapšenje.

”Bilo je stresno… Ustala je mirno i s osmjehom rekla – Idemo. Ona je odavno spremna za hapšenje, čak je i pričala o tome. Reakcije zaposlenih bile su pomiješane… Njene koleginice iz sektora to su teško podnijele, bilo je dosta plača. Sumorno je sve to izgledalo… Niko se nije radovao. Mislim da su mogli i da je uhapse kod kuće, kao što su i članove Odbora direktora, a ne da je sprovode kroz čitavu zgradu”, kazao je “Vijestima” sagovornik iz državne kompanije.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Kovač: Formiranje političkog pokreta u toku

“Vidim prostor za političko angažovanje, proces formiranja političkog pokreta je u toku. Vremenska odrednica je …