Abazović zaštitio Rovčanina, Čađenovića, Milana Lekića…

Odlazeći premijer Dritan Abazović stopirao je smjenu kadrova Demokratskog fronta i Demokrata koji su bili na rukovodećim pozicijama u državnim elektroenergetskim kompanijama: Elektroprivredi Crne Gore, Crnogorskom elektroprenosnom sistemu i Rudniku uglja iako je politički dogovor bio da ta preduzeća, između ostalih, preuzmu i kadrovi Demokratske partije socijalista.

To je Pobjedi saopštilo više izvora bliskih odlazećoj vladi navodeći da su, zbog protivljenja Abazovića, izostale smjene Nikole Rovčanina sa pozicije izvršnog direktora EPCG, Vladimira Čađenovića, izvršnog direktora CEDIS-a, i Milana Mija Lekića, izvršnog direktora Rudnika uglja Pljevlja. Čađenović i Rovčanin su visoki funkcioneri Demokrata, a Lekić predsjednik pljevaljskog odbora Nove.

PRIJATELJI
Tu informaciju je indirektno potvrdio i sam Abazović tokom rasprave u parlamentu o povjerenju vladi kada je odbacio optužbe Demokrata da se revanšistički odnosio prema njihovim kadrovima u javnim preduzećima i u vladi.

– Znate odlično da nije bilo smjena vaših kadrova u bitnim preduzećima, jer ja to nijesam želio. To su moji prijatelji – rekao je, između ostalih, Abazović navodeći da je tim postupcima doprinio dijalogu i pomirenju između različitih političkih opcija.

Sve tri elektroenergetske kompanije su tokom mandata kadrova DF-a i Demokrata bile poznate po enormnom partijskom zapošljavanju kao i neselektivnom finansiranju raznih projekata Crkve Srbije, ali i po ne baš dobrim poslovnim rezultatima.

Kako je Pobjeda izvijestila, EPCG, CEDIS i Rudnik uglja Pljevlja su u posljednje dvije godine zaposlili preko 1000 novih radnika, mahom političkih aktivista.

NEPOŠTOVANJE DOGOVORA
Shodno političkom dogovoru, koji nije ispoštovan, DPS-u je trebalo da pripadne mjesto izvršnog direktora EPCG kao i mjesto u Odboru direktora. U Rudniku uglja DPS-u je trebalo da pripadne funkcija predsjednika Odbora direktora i člana Odbora, dok je Jokovićev SNP trebao da preuzme CEDIS.

Da će biti zaštite kadrova DF-a i Demokrata bilo je jasno kada je premijer Abazović, na iznenađenje javnosti, ali i dijela ministara, 23. juna ove godine predložio da Milutin Đukanović ostane na čelu Odbora direktora EPCG. U zvaničnom prijedlogu nadležnog ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića, Đukanovićevo ime nije bilo na spisku predloženih članova.

Abazovićevoj odluci se usprotivio SDP, ali i Bošnjačka stranka, tako da je 28. juna, nakon što je reizabran Đukanović, član Odbora direktora Adis Balota iz SDP-a podnio ostavku.

Premijer nije bio zainteresovan ni za smjene u CEDIS-u iako je to preduzeće enormno partijski zapošljavalo i imalo loše poslovne rezultate. Pobjeda je ranije ekskluzivno objavila djelove novog pravilnika CEDIS-a koji predviđa radikalno povećanje broja radnika za čak 300. Time bi se ukupan broj radnika CEDIS-a povećao na 1.926, što je za 600 više u odnosu na broj radnika koje je CEDIS imao u trenutku smjene vlasti 30. avgusta 2020. godine.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …