M portal objavio i audio snimke: „Oće da donesu oružje blizu Nikšića u selo i da se naoružaju, da krenu“


Dio „SKY ECC“ komunikacije između dvojice visokorangiranih pripadnika organizovane kriminalne grupe „Škaljari“, Rista Mijanovića i Nikole Dedovića, koju je M portal juče objavio, otkrila je moguće veze Crkve Srbije u Crnoj Gori (SPC) sa ovim kriminalnim klanom, jednim od najsnažnijih u Evropi.

Među 11.315 poruka koje je Mijanović poslao Dedoviću u periodu od šestog juna 2020. do kraja septembra iste godine, u „SKY ECC“ komunikaciji pod šifrom “4BM573, B40B01W”, nalaze se i one u kojima Mijanović objašnjava da mu je crkva tražila nabavku 100 komada jurišne puške „AK-47 Kalašnjikov. S obzirom na to da je konkretan razgovor o nabavci Kalašnjikova vođen 24. juna, dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, službe bezbjednosti su ovaj materijal tretirale pod radnom pretpostavkom da je riječ o organizovanju oružanog otpora u slučaju nepoželjnog ishoda na izborima, ukoliko mirni protesti ne ishoduju željenim razvojem događaja.

U tom razgovoru Mijanović Dedoviću saopštava da je Kalašnjikove za SPC od njega tražio Mitar Knežević, rođeni brat Ostoje Kneževića, tadašnjeg nastojatelja Sabornog hrama u Nikšiću, a današnjeg ličnog sekretara Joanikija Mićovića. Mitar je 2021. godine bio učesnik pljačke pošte u Nikšiću, tokom koje je ubijen Ljubiša Mrdak, radnik obezbjeđenja koji je pokušao da spriječi pljačku. Službe bezbjednosti i Mitra Kneževića vode kao lice blisko OKG „Škaljari“.

Izvor: M portal
.

Izvor: M portal
.

Izvor: M portal
Među porukama u kojima Risto Mijanović detaljno opisuje Dedoviću kako bi izgledao početak ratnih sukoba u Crnoj Gori (crkva finansira nabavku za NK, samo da pale auta, muriji lome, lokale sve, čim oni kupuju možeš mislit, neće živi izać oni, do kraja će ić sigurno a onda građanski rat…) nalazi se i nekoliko glasovnih poruka koje je Mijanović slao zajedno sa pisanim, kako bi bolje Dedoviću objasnio situaciju, piše M portal.

U jednoj od glasovnih poruka Mijanović kaže:

„Brate, imaš u svu Crnu Goru 5000 policajaca, jer kad ti izađe u svaki grad po 10.000 ljudi oni su mrtvi. Nema tu, moraće se povukovat“.

U drugoj glasovnoj poruci Mijanović objašnjava ko je Mitar Knežević i gdje se nalazi:

„Brate, Mitru ti je rođeni brat iguman onaj što je hapšen u Nikšić kad su digli narod za njega, Knežević. On, i Mitar ti je već u Bosnu poša danas, on i nekolika momka, traže oružje, kupuju. Pa su mi slikali, kupili su dosta. I oće da donesu, brate, oružje blizu Nikšića u selo i da se naoružaju, da krenu“.

ovoj poruci Mijanović podsjeća Dedovića da je protojerej-stavrofor Ostoja Knežević hapšen 12. maja 2020. godine, zajedno sa Joanikijem i još sedam sveštenika, zbog organizovanja velike litije u Nikšiću kada su masovno kršene tada izuzetno stroge antikovid mjere, među kojima je bila i stroga zabrana svih okupljanja. Te večeri se, povodom njihovog privođenja na saslušanje, ispred nikšićke policije okupilo nekoliko stotina učesnika litija, zajedno sa liderima Demokratskog fronta. Ostoja Knežević se školovao u Rusiji i veoma često je posjećuje.

Kako piše M portal, Mitar Knežević je, prije pljačke pošte u Nikšiću, imao čitav niz drugih krivičnih djela zbog kojih je osuđivan.

Osim toga, Knežević je bio dio grupe srpskih ekstremista koja se, pod pokroviteljstvom predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, spremala da „brani“ Cetinjski manastir tokom ustoličenja mitropolita Joanikija, 5. septembra 2021. godine.

Nezavisno od materijala koji je proteklih sedmica objavio M portal, bosanski portal istraga.ba je došao do saznanja da je Nikola Dedović, upravo u periodu kada su zabilježeni njegovi razgovori sa Ristom Mijanovićem, bio na stalnoj vezi sa kriminalnim krugovima iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, odakle je trebalo i nabaviti dio oružja. Portal istraga.ba je najavio da će se tokom narednih dana baviti Dedovićevim vezama u BiH.

Više državno tužilaštvo u Podgorici je juče, nakon pisanja M portala, formiralo predmet povodom objavljenih transkripata koje se odnose na nabavku naoružanja i pripremanja oružanog otpora uoči parlamentarnih izbora u 2020.

„U daljem toku postupka preduzeće se sve neophodne mjere i radnje u cilju provjere medijskih navoda i utvrđivanja svih činjenica nakon čega će se donijeti odluka u predmetu“, navedeno je u saopštenju koje potpisuje rukovoditeljka Tužilaštva Lepa Medenica.

M portal/Antena M

Provjerite slična mjesta

Predstavnici najveće svjetske turističke kompanije u ponedjeljak u Crnoj Gori, njemački privrednici zainteresovani za ulaganja

Predsjednik Vlade Milojko Spajić na marginama foruma Dani privrede u Berlinu sastao se sa nekim …