Uljarević: Tehnička vlada koju vode političari najbolje rješenje

Tehnička vlada najbolje je rješenje za izlazak iz krize pod uslovom da je vode političari iz stranaka koje je podržavaju, rekla je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, navodeći da se njenim imenom kao potencijalnom premijerkom neodgovorno i nekorektno manipulisalo.

Ona je ocijenila da se tehnička vlada nameće kao najrealnije rješenje nakon izglasavanja nepovjerenja kabinetu Dritana Abazovića, ali pod uslovom da je vode poličari iz parlamentarnih struktura koji je podrže.

Već sam navela, ali ima razloga da se ponovo podvuče s obzirom da se mojim imenom ovih dana neodgovorno i nekorektno manipulisalo, na čelu takve vlade ne može biti nestranačka ličnost niti tu vladu mogu činiti dominantno nestranačke ličnosti – rekla je Uljarević Agenciji Mina.

Podrška
Ona smatra da za odluke koje predstoje mora postojati jaka podrška u Skupštini, što znači da u Vladi treba da budu oni predstavnici koji tu podršku mogu, preko partijskih struktura, efikasno obezbjediti.

Uljarević je ocijenila da ta Vlada mora za prioritete imati hitno vraćanje Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji (EU) u skladu sa preuzetim obavezama i preporukama EU i stvaranje uslova za slobodne i fer vanredne parlamentarne izbore.

Ona je dodala da treći prioritet vlade mora biti jačanje nezavisnih institucija i funkcionalne vladavine prava, što podrazumijeva i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, u skladu sa ustavnom podjelom vlasti.

Uljarević je, upitana kako vidi trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori nakon pada Vlade, kazala da u Crnoj Gori kompleksne političke situacije postaju realnost.

To nije neobičnost za države u kojima dođe do smjene vlasti koja je dugo trajala, jer uspostavljanje održive vlasti, kojoj je u fokusu javni interes, zna da bude izazovan proces koji zahtijeva vrijeme – rekla je Uljarević.

Ona je kazala da je Demokratska partija socijalista (DPS) morala izgubiti vlast jer je ispred javnog interesa stavila snaženje partijsko-nepotističkih mreža, što je opasno ugrožavalo izgradnju funkcionalne vladavine prava.

Mina

Provjerite slična mjesta

Vrhovni državni tužilac preuzeo predmet Jelene Perović

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković preuzeo je predmet Jelene Perović, direktorice Agencije za sprečavanje korupcije, …