Treba li uređaje isključiti iz struje kada vani grmi i sijeva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tijekom grmljavine. Je li ovo mit ili istina? Pa, prema stručnjacima, zaista se treba pridržavati ovog savjeta, a u evo i zašto, piše City magazine.

Iako nije nužno isključiti baš sve elektronske uređaje u vašem domu i sjedite mirno u mraku dok oluja ne prođe, postoje mjere koje možete poduzeti da munje ne nanesu ozbiljnu štetu vama, vašem domu i uređajima koje posjedujete.

Ne perite suđe i veš i ne kupajte se kada vani grmi

Ovo je zaista valjan razlog da se odmorite od kućnih poslova, barem dok oluja ne prođe. Metalne cijevi koje prenose vodu do različitih uređaja u vašem domu su odlični za provođenje struje, zbog čega se preporučuje da se suzdržite od pranja suđa i veša, ali i tuširanja tijekom grmljavine.

Ne koristite fiksni telefon

Skoro svako vrijeme je dobro vrijeme za ćaskanje telefonom, osim tijekom grmljavine. Ako bi munja udarila u telefonski stup, to bi moglo izazvati električni udar koji bi telefonskim linijama stigao i do vas. Bežični i mobilni telefoni, s druge strane, sigurni su za korištenje kada je vani grmljavina.

Isključite iz struje sve elektroničke uređaje

Struja naravno putuje kroz električne žice, kablove i utičnice, zbog čega je potrebno isključiti svoje električne uređaje, ne samo da biste zaštitili sebe od strujnog udara, već i da biste sačuvali uređaje od kratkog spoja ako udari grom u blizini vašeg doma i izazove preopterećenje napona. Laptopi, tableti i elektronski čitači su sigurni za upotrebu u zatvorenom prostoru sve dok nisu priključeni na punjač.

Poslovni.hr

Provjerite slična mjesta

MUP i ANB: Aktivnosti protiv uticaja stranih službi, zabrana ulaska u CG za 28 osoba

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore saopšteno je da “u sklopu kontinuiranih i koordinisanih aktivnosti …