Filipović: Moramo biti oprezni sa individualnim sankcijama

Finansijski analitičar Oleg Obradović kaže da se u Crnoj Gori i te kako osjeća kriza u privredi zbog rusko ukrajinskog rata, iako naša država nije pogođena direktno već indirektno.

Obradović za portal “Dana” kaže da je Crna Gora kao buduća članica Evropske unije izgradila institucije u skladu sa EU i prati spoljnu politiku Brisela.

Naša država je zavisna od evropskog tržišta. Totalni ekonomski rat koji je nastao između EU i Rusije uticaće na kompletnu privredu. Najprije na monetarni sistem i turizam, a najviše smo izloženi zbog pozicije javnoga duga”, kazao je Filipović.

On kaže da je sasvim normalno što smo zbog rata u Ukrajini uveli sankcije Ruskoj Federaciji.

-Problem mogu da budu individualne sankcije, odnosno zamrzavanje imovine ruskih državljana. Privatna imovina je neprikosnovena i sa zamrzvanjem ili eventualnim oduzimanjem privatne imovine ma čija ona bila moramo biti veoma oprezni. Naročito zato što je moguće da sudovi, nakon najvaljenih tužbi, donesu odluke koju mogu koštati državu – kaže Filipović.

On kaže da treba razlikovati uvođenje sankcije državama i pojedincima.

-Jasno je da treba da pratimo politiku EU, ali i da zaštitimo sopstvene interese. Ne želim da ulazim u opravdanost i zakonitost donešenih odluka o pojedinačnim sankcijama ruskim državljanima, ali moram reći da je privatna imovina jedna od osnovnih zapadnih vrijednosti i treba je poštovati i u ovom slučaju. Plašim se da ćemo te odluke jednom morati da platimo, kaže Filipović.

Filipović podsjeća da su Rusi i dalje najveći investitori u Crnoj Gori i da se najveći dio investicija ostvaruje u tržištu nekretnina.

Inače, strane direktne investicije za period januar – maj ove godine iznose 421 milion eura i znatno su veće nego u istom periodu prošle godine kada su vrijedile 296 miliona.

Kada se oduzme odliv, neto strane direktne investicija za pet mjeseci ove godine iznosile su 287 miliona eura. Samo u kupovinu nekretnina stranci su uložili 158,8 miliona eura.

Najviše stranih investicija stiglo je iz Rusije u vrijednosti 48,4 miliona eura, što je 11 odsto ukupnog iznosa. Ruski građani i privreda najviše su ulagali u kupovinu nepokretnosti 24 miliona eura, a zatim u interkompanijski dug njihovih firmi u Crnoj Gori od 16,8 miliona eura.

Finansijski analitičar Oleg Filipović smatra da smo mogli na drugi način da se postavimo prema individualnom uvođenju sankcija.

-Šaljemo lošu poruku onima koji kupuju nekretnine kod nas. Ne samo Rusima. Mogli smo malo da vidimo kako to rade Mađarska ili Turska – kaže Filipović.

Podsjetimo, predsjednik madjarske Skupštine Laslo Kever okarakterisao je politiku sankcija EU prema Rusiji kao potpuno pogrešnu.

Kever je pozvao evropske lidere da razmisle nad turskom poslovicom, koja glasi: „Ako nećeš da uzjašeš konja, nemoj ni da mašeš nogom”. U suprotnom slučaju se može nanijeti šteta evropskoj ekonomiji.

-Lideri EU svojom potpuno pogrešnom politikom sankcija su mahali nogama iako nisu imali konja ispod sebe..To će dovesti do tužnog rezultata da će lideri EU u Briselu u potpunosti razbiti evropsku ekonomiju, zajedno sa sobom – izjavio je Kever.

Kever je potom precizirao da se krize mogu prevazići ukoliko se države ujedine i počnu da uče iz iskustva iz prošlosti, a ne mijenjajući i falsifikujući ga. Po njegovim riječima, ljudi bi trebalo da poštuju vjeru, kulturu, države i vrline jedni drugih.

Ranije su analitičari Foreign Policy nazvali predsjednika vlade Madjarske Viktora Orbana “trojanskim konjem” Rusije u Evropskoj Uniji (EU), uzimajući u obzir da njegova politika često nije odgovarala smjeru politike NATO.

Dan

Provjerite slična mjesta

Abazović za sjutra sazvao Vijeće za nacionalnu bezbjednost, prisustvuje Novović

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović sazvao je za sjutra (8h) Vijeće za nacionalnu …