Brajović: Nema popuštanja, korona se nije umorila

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović kazala je u razgovoru za “Dan” da kako se približavamo jesenjem periodu raste zabrinutost zbog pandemije virusa korona. Brajović kaže i da “svi smo umorni od virusa, ali virus nije umoran od nas”.

– Nema prostora za popuštanje. Bliži se kraj godišnjih odmora, povratak djece u škole i vrtiće, kao i povratak u kancelarije. Sa hladnijim danima i sve češćim boravkom većeg broja osoba u zatvorenom prostoru, očekujemo rast rizika intenzivne transmisije i hospitalizacija od KOVID-19, ali i infuenze. U pripremi za jesenje i zimske mjesece, SZO preporučuje zemljama članicama da intenziviraju svoje napore na planu mitigacije (ublažavanja) rizika kao i pripreme kapaciteta zdravstvenog sistema, izjavila je Brajović.

Ističe da je posebno važno pažnju usmjeriti na pet ključnih “stabilizatora” transmisije, shodno najnovijoj strategiji SZO koja je dostavljena svim zemljama članicama.

Povećanje obuhvata vakcinacijom u opštoj populaciji; administriranje druge “buster” doze osobama sa oslabljenim imunim sistemom životne dobi preko pet godina i osobama koje su njihovi bliski kontakti, kao i administriranje druge “buster” doze osobama u posebnom riziku, najmanje tri mjeseca nakon poslednje primljene doze; promocija pravilne upotrebe maski u zatvorenom prostoru i sredstvima javnog prevoza; provjetravanje zatvorenih prostorija, posebno kada je riječ o školama, kancelarijama i sredstvima javnog prevoza; primjena rigoroznih terapeutskih protokola kod osoba koje su u riziku obolijevanja od KOVID-19 sa komplikovanom kliničkom slikom, izjavila je Brajović.

Dan

Provjerite slična mjesta

Tek 2024. nastavak izgradnje autoputa, izgradnja četiri dionice isplativa

Izgradnja preostale četiri dionice auto-puta je izvodljiva i ekonomski isplativa, ukoliko ne dođe do pada …