ALARM PRAŠUME I JEZERA: Neophodna što hitnija reakcija nadležnih državnih institucija i stručnih ekipa

Biogradsko jezero se suočava sa tri problema. To su ponori, veliki mulj i nanos koji donose Biogradska rijeka i Lalev potok i erozija desne obale Jezerštice. Sanacijom jednog problema nije moguće sačuvati ovaj prirodni dragulj. Potrebno je istovremeno riješiti sva tri problema kako bi Biogradsko jezero ostalo Biogradsko jezero.

U srcu uspješne turističke sezone Marija Dulović, direktorica NP Biogradska gora, želi da u prvi plan stavi neophodnost da se što hitnije i što stručnije nadležni pozabave problemom niskog vodostaja. Da najavljeno rješavanje toga problema konačno doživi konkretni i operativni korak.

– Hidrološke prilike koje su prethodnih mjeseci bile nepovoljne, uslovile su da i ove godine imamo značajno smanjen vodostaj jezera. Shodno svim parametrima, danas je nivo Biogradskog jezera manji nego li minulih godina u istom periodu. Po procjenama, uskoro će dostići svoj istorijski minimum. Hidrološke prilike i višemjesečne suše uslovile su da imamo ovakav vodostaj, naravno uz sve procese koji su decenijama poznati i za koje su u više navrata rađena istraživanja – kaže Dulović.

Ona podsjeća na naučne procjene da se sva jezera ledničkog porijekla nalaze u posljednjem stadijumu i da je teško predvidjeti koliko može da traje taj proces. Sa geološkog stanovišta to može trajati desetinama i stotinama godina.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Pejović: Demokrate Zete pripremile su nacrt i mapu opštine

Kandidat za odbornika liste “Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Idemo Zeta- Demokrate” Novica Pejović …