Pisonero: Crnoj Gori potrebna sposobna vlada da sprovede EU reforme

Crnoj Gori je potrebna stabilna, funkcionalna i sposobna vlada koja će sprovesti regorme na putu ka EU – kazala je za Pobjedu portparolka Evropske komisije Ana Hernandez Pisonero komentarišući smjenu kabineta Dritana Abazovića.

Primamo na znanje odluku Skupštine nakon usvajanja prijedloga za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Sada je na crnogorskim institucijama da preduzmu naredne korake u skladu sa Ustavom i zakonskim okvirom. Nije na EU da odlučuje ili utiče na ovaj proces. Crnoj Gori je potrebna stabilna, funkcionalna i sposobna vlada sposobna da sprovede reforme vezane za EU kako bi napredovala na svom putu ka EU. Važno je da sve političke snage odgovorno rade na unapređenju konsenzusa u ovom pogledu, jer je dragocjeno vrijeme već izgubljeno ove godine – kaže Pisonero.

Iz Vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazovića više puta se moglo čuti kako se nadaju privremenim mjerilima za zatvaranje poglavlja 23 i 34 do kraja ove godine.

Pisonero je, odgovarajući na pitanje kakve su šanse da ih Crna Gora dobije u tom periodu, kazala da naša država mora dati konkretne rezultate u svim oblastima obuhvaćenim privremenim mjerilima za vladavinu prava prije nego što Evropska komisija bude mogla predstaviti izvještaj o procjeni privremenih mjerila (IBAR).

Tajming je u potpunosti u rukama Crne Gore – istakla je Pisonero.

Na pitanje od čega će zavisiti dobijanje privremenih mjerila ona odgovara da, kao što su jasno istakli predstavnici EU tokom njihove nedavne posjete Crnoj Gori, zemlja treba hitno da sprovede ključne reforme vladavine prava.

Konkretno, nedostatak dugoročnih imenovanja u sudstvu ima zabrinjavajući uticaj na cjelokupno funkcionisanje crnogorskog pravosuđa i na kraju na njegovu sposobnost da ostvari pravdu. Nažalost, primjećujemo da do danas nije bilo napretka u pogledu imenovanja – rekla je Pisonero.

Zadaci crnogorske vlasti su, prema njenim riječima, jasni i EU će nastaviti da čini sve što može da pomogne Crnoj Gori u procesu pristupanja, u interesu građana Crne Gore i evropske budućnosti zemlje.

Nema vremena za gubljenje – kategorična je Pisonero.

Provjerite slična mjesta

DPS: Pozdravljamo akciju, jasno da je zeleno svjetlo za sverc zaplijenjenih cigareta davao Abazović

Demokratska partija socijalista pozdravlja akciju Agencije za nacionalnu bezbjednost i Specijalnog državnog tužilaštva u otkrivanju …