Od jula prošle godine hrana poskupila 25 odsto

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u julu ove godine bilježe rast od skoro 25 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Još jedna od karakteristika, koja se komentarisala u javnosti, je i skok cijena u dijelu restorana i hotela i po posljednjim podacima u julu rast tih cijena iznosi 17,9 odsto – kazao je Pobjedi ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

Inflacija
Podsjeća na objavljene podatke da stopa godišnje inflacije u julu iznosi 14,9 odsto, a najveći uticaj na to, prema njegovim riječima, imali su rast cijena usluge smještaja, mlijeko, sir i jaja, čvrsta goriva, meso, povrće, restorani itd.

– Moramo reći da ovo jesu alarmantni podaci i Crna Gora kao uvozno zavisna zemlja ne može kontrolisati dalji rast cijena. Ipak, neophodno je dodatno raditi na jačanju standarda građana, jer je od jula prošle godine konstantno rastu cijene, što dodatno pokazuje da Crna Gora skoro godinu ima problem inflacije – poručio je Mulešković.

Dodaje da bi stopa inflacije bila mnogo veća da Vlada u maju nije uvela smanjenje akcize na gorivo, što je u značajnoj mjeri zaustavilo veći rast cijena.

– Ipak, imajući u vidu trenutna dešavanja na tržištu, te stanje u javnim finansijama i znajući da je ovo jedan od značajnijih priliva budžeta, očekujem da ova odluka bude revidirana nakon isteka perioda na koji je donijeta – kaže Mulešković.

Inflacija u regionu je različita po zemljama, pa je u Makedoniji 14 odsto, Srbiji 12,8, Albaniji devet, dok je na nivou EU stopa godišnje inflacije iznosila 8,9 odsto u julu 2022. godine.

Ovo nam jasno govori da se u Crnoj Gori u najvećoj mjeri i osjeća uticaj poremećaja na globalnom tržištu kao zemlje dominantno uvozno orjentisane. Razni događaji na međunarodnom tržištu, kao i određeni dogovori između Rusije i Ukrajine doveli su do trenutnog smanjenja cijena na međunarodnom tržištu goriva ali i određenih prehrambenih proizvoda – kazao je Mulešković koji u ovom trenutku ne očekuje da može doći do pada cijena u maloprodajnim objektima u Crnoj Gori, ali je ovo dobar znak jer nam ukazuje da makar može doći do stabilizacije cijena.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

MUGOŠA: Stijović kriv za nestašicu mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je …