Kome lajkuje Lajčak?

I nakon 16 godina od referendum na kojem je Crna Gora obnovila svoju nezavisnost uticaj slovačkog političara Miroslava Lajčaka na političke prilike na Balkanu, a posebno u Crnoj Gori ne jenjava.

Piše: Mili Prelević

Miroslav Lajčak je 2006. godine bio specijalni izaslanik visokog predstavnika Evropske unije za crnogorski referendum, a danas je ponovo specijalni predstavnik Evropske unije, ali ovoga puta za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja u regionu Zapadnog Balkana.

Kada je ova njegova nova funkcija u pitanju očigledno je da je Crna Gora u ovom dijelu “druga pitanja u regionu Zapadnog Balkana”, ali je sada njegov uticaj na našu državu možda i veći nego 2006. godine.

Kada je u Crnoj Gori, nakon 30 godina kontinuirane vladavine Demokratske partije socijalista, došlo do promjene vlasti, a odmah zatim i političke krize, specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak se ponovo pojavio da pripomogne.

Potpuno iznenada se u našim medijima krajem prošle godine 28. novembra pojavilo saopštenje sa sastanka predsjednika Socijalističke narodne partije Vladimira Jokovića i predsjednika Kluba poslanika SNP Dragana Ivanovića sa Miroslavom Lajčakom.

Tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u Crnoj Gori, s posebnim akcentom na ispunjavanje obaveza Crne Gore u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

Tada je Joković istakao opredjeljenje SNP da bude dio rješenja problema i da dâ maksimalan doprinos na prevazilaženju prepreka na evropskom putu. Na drugoj strani Lajčak je ukazao na dugu tradiciju umjerenih političkih stavova koje SNP baštini u Crnoj Gori i izrazio očekivanje da će SNP iskoristiti svoje iskustvo, konstruktivni i pragmatični pristup na dobrobit Crne Gore.

Lajčak je tako iznenada bacio svjetlost na pomalo zaboravljenu partiju i vratio je u političku igru. I bi svjetlost. Joković je ubrzo potpisao sporazume o razumijevanju sa manjinskim partijama i koalicijom Crno na bijelo, pa je zahvaljujući novom političkom dogovoru otvoreno pitanje povjerenja Vladi Zdravka Krivokapića koja je i srušena 4. februara ove godine.

Nakon formiranja Vlade Dritana Abazovića nije baš sve krenulo onako kako je planirano, a izgleda nije bilo ni kako je planirao Miroslav Lajčak. Nova politička kriza, nova inicijativa za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj vladi i novi iznenadni sastanak.

U Bratislavi su se 6. avgusta sastali lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i Miroslav Lačak. Nije teško pogoditi, nakon sastanka je zvanično saopšteno da su “Bečić i Lajčak razgovarali o evropskoj budućnosti Crne Gore, šansama i perspektivama države, ali i mogućnostima njihovog bržeg ostvarenja”.

Kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore “konstatovali su da, u izazovnim vremenima, evropski političari moraju biti spremni na hrabre odluke, koje znače sigurno članstvo Crne Gore u porodici evropskih naroda.

-Crna Gora kao prva buduća članica EU mora biti spremna da sve važne odluke donosi zajedno sa evropskim partnerima – kaže se u saopštenju.

Lajčak je, kako se navodi, rekao da je Bečić lider evropske partije koja za sebe može reći da je snažna građanska partija.

-A jake građanske partije trebaju Crnoj Gori i EU partnerima”, dodao je Lajčak.

I!?!?…

Dan

Provjerite slična mjesta

PLJEVLJA: Otvorena izložba „Stariji mladima“

Povodom Međunarodnog dana starih osoba na danas je na Trgu Đorđija Peruničića otvorena izložba „Stariji …