Bečić: Nema koalicije sa DPS-om, tri opcije na stolu, mi smo za to da se ispoštuje volja građana od 30. avgusta

Lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je da nije bilo nikakvog dogovora između Demokrata i DPS-a prilikom glasanja o povjerenju Vladi Dritana Abazovića.

On je, za TV Vijesti kazao da je tačno da je glasovima Demokrata, ali i podršci vaninstitucionalnoj evropskih partnera i Zdravka Krivokapića, srušena vlada DPS-a.

“Nećemo pregovarati sa DPS-om. Sada su na stolu tri opcije. Prva je da ispoštujemo 30. avgust i da sa manjinskim partijama formiramo vladu koja će trajati do 2024, druga opcija je privremena vlada koja će organizovati izbore ili treća opcija je izbori odmah”, kazao je on i dodao da nema problem da sjedne za sto i ispoštuje 30. avgust 2020.

“Ja nemam nikakav problem s tim da sjednemo i da razgovaramo i ispoštujemo volju građana od 30. avgusta. Ali oni to ne žele, oni žele da sa 10% glasova imaju 100% izvršne vlasti i da sa te pozicije idu u pripremu izbora”, naveo je.

Upitan da li će Demokrate inicirati neku od opcija, Bečić je rekao da su već pokrenuli prvu opciju- pozvali sve da sjednu za sto i sa manjinama većina od 30. avgusta formiraju novu Vladu.

“Ni u tehničku ni u prelaznu vladu niti u bilo kakve aranžmane ni modele u koje su ulazili SNP i URA sa DPS-om nećemo ulaziti”, kazao je on i dodao da su za Vladu koja se neće baviti identitetskim pitanjima koja dijele Crnu Goru, već isključivo ptanjima koja su bitna za Crnu Goru.

“Tu Vladu činili bi pojedinci koji ne bi izazivali sporenje ili pobunu bilo kojeg dijela javnosti iz bilo kojeg razloga. Želimo vladu koja neće iz bilo kojeg razloga sahraniti Crnu Goru, već koja bi sahranila podjele. Razmislićemo o modalitetima. Isključujemo bilo kakvu saradnju sa DPS-om. Nije lako i nije jednostavno, vidjećemo da li u moru faktora i okolnosti može nešto da zadovolji ovaj aspekt, formiranje vlade sa manjinskim partijama. Čuo sam prijedloge kolega iz DF-a o vladi svih političkih subjekata, ali što se nas tiče nema ulaska u varanje birača”, kazao je on.

Upitan da li bi bio premijer takve vlade te da li će to predložiti Uri i SNP-u, on je kazao:

“Mi smo uvijek spremni da pružimo jednu ruku za saradnju, a druga je spremna za udarac. Ja ništa ne moram biti. Sa druge strane uvijek sam bio spreman da prihvatim odgovornost, znate da sam bez ijednog razloga razriješen sa mjesta predsjednika Skupštine. Nikakva moja pozicija nije preduslov niti uslov za bilo šta”, naveo je on.

Govoreći o trećoj opciji – izbori odmah, kazao je da bi to značilo da vlada koja je izgubila povjerenje pripremi izbore.

“Zamislite kakvo bi to povjerenje bilo u taj izborni proces. Ali evo, ako ne možemo da se dogovorimo ni o jednom modelu, nema problema, neka idemo tako na izbore”, naveo je on.

Antena M

Provjerite slična mjesta

KONAČNO: Euro počinje da se oporavlja, dolar posustaje

Euro se kreće danas u Aziji blizu najvišeg nivoa od 22. septembra prema dolaru, američka …