Tri banke obavijestile CBCG da dižu tarife koje naplaćuju građanima

Univerzal kapital, Crnogorska komercijalna (CKB) i Zapad banka obavijestile su Centralnu banku (CBCG) da će od septembra i oktobra povećati iznose naknada koje naplaćuju građanima za usluge nacionalnog platnog prometa, potvrđeno je Pobjedi u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

Banke su obavezne da klijente informišu o promjeni visine tarifa koje naplaćuju najmanje dva mjeseca ranije, dok treba da ih dostave CBCG tri dana od utvrđivanja.

U CBCG kažu da su domaće banke, usljed usporavanja kreditne aktivnosti uzrokovane pandemijom, posljednje dvije godine pad prihoda od kreditnog poslovanja i naknada i provizija vezanih za obradu kredita, supstituisale rastom prihoda od naknada za vođenje računa i platnog prometa, kao i prihodima od kartičnog i bankomatskog poslovanja.

– Najveći dio izmjena u naknadama se odnosi na poslove nacionalnog platnog prometa za fizička lica. Takođe, kovid-19 je inicirao da banke ubrzano investiraju u pružanje elektronskih usluga povezanih sa računom, koje dovode do povećanja naknada – ukazali su iz CBCG, ističući da crnogorski sistem karakteriše velika nesrazmjera u dinamici i pokrivenosti povećanja naknada.

– Postoje banke koje u protekle dvije godine nijesu nijednom povećavale naknade, ali i one koje su uvećanja naknada po različitim osnovama vršile pet puta. U svakom slučaju, CBCG nadzire da li se banke pridržavaju odredbi ugovora zaključenih s korisnicima platnih usluga, kao i da li posluju u skladu s propisima – rekli su iz CBGC.

Koliko su banke povećale naknade u posljednje dvije godine, u CBCG kažu da je teško izračunati jer nije jednostavno uraditi uporednu analizu budući da na tržištu ima više od 200 naknada, koje su kod banaka različito segmentirane i sa različitom terminologijom. Teško je, kako dodaju, procijeniti i neto efekat povećanja svake naknade posebno na prihod banaka.

– Uočljivo je da su prihodi od naknada u 2021. godini (92,96 miliona eura), oporavljeni u odnosu na 2019. godinu (92,363 miliona eura) i da je učešće prihoda od naknada i provizija u ukupnim prihodima banaka posljednjih godina na nivou od oko 33 odsto. Ove godine, u prvih šest mjeseci, sistem bilježi prihode od naknada i provizija na nivou od 52,8 miliona eura, što je rast od 12,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine – precizirali su iz CBCG.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Obilježen Međunarodni dan starih – Opština Pljevlja više od deset godina uspješno radi na inkluziji

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević primio je uoči Međunarodnog dana starijih osoba gerontodomaćice koje u …