Nikolić: Izbori izlaz iz disfunkcionalnosti, DPS spreman na razgovor sa svim parlamentarnim partijama

DPS smatra da poslije dva loša eksperimenta od 2020. godine, izlazak iz disfunkcionalnosti treba da se dogodi na vanrednim parlamentarnim izborima, kazao je poslanik te partije Andrija Nikolić. To je, kako kaže Nikolić, najčistije rješenje

-Moraćemo da se dogovorimo o tome ko te izbore treba da pripremi, ne bi li nakon njih napokon dobili evropsku vladu koja će građanima i državi vratiti izgubljeno samopouzdanje – kazao je poslanik DPS.

Nikolić kaže da su spremni na konstruktivan dijalog sa svim parlamentarnim partijama, kako su, kaže, to praktikovali i u prethodnom periodu.

-Vođeni državnim interesom. Bez sujete i potrebe da se jalovo verbalno prepucavamo, indiferentni u odnosu na zavist koju podstiču nesposobnost i revanšizam, ali prevashodno sa sviješću da smo uzaludno potrošili dragocjene dvije godine i da Crna Gora, više nema vremena za gubljenje – ističe Nikolić.

On je podsjetio da je juče inicijativom Demokratske partije socijalista, SDP, LP, SD i DUA smijenjena 43. Vlada koja je prije sto dana dobila bezrezervnu podršku većeg dijela proevropskih i prozapadnih partija u parlamentu, međunarodnih partnera i civilnog sektora, samo sa jednim ciljem: da Crna Gora iskoristi šansu koju nam je ukazala EU, odnosno da isporučimo rezultate u pogledu prioriteta iz evropske agende do 31. jula. Na taj način našoj državi bi bilo omogućeno da ubrzano okonča pregovore do 2024. godine, i brzom trasom puta uđe u EU.

-Nažalost, ništa od onoga što je bio cilj formiranja manjinske vlade, kabinet Dritana Abazovića nije ispunio, već je Crnu Goru samo udaljio od političkog kompromisa, dijaloga i pokušaja da se teško nasljeđe Vlade Krivokapić – Abazović bar djelimično sanira. Umjesto deblokade institucija pravosuđa, DF i URA su sinhronizovano blokirali izbor sudija Ustavnog suda, ostavili nekompletan sudski savjet, a za VDT nije raspisan čak ni oglas.Smijenjeni premijer Abazović je u ovih sto dana, kao i juče na skupštinskom zasijedanju pokazivao veliki stepen arogancije prema ogromnom broju društvenih aktera. Da ne govorimo o jazu između stepena legitimiteta kojeg je imao, i neprimjerenog načina tretiranja svojih neistomišljenika, koji nalikuje autokratskom vođi, a ne premijeru evropske države. Treba biti krajnje nedobronamjeran, nekompetentan, ili debelo ucijenjen, pa samo u sto dana rada vlade, plus od 46 poslanika pretvoriti u minus od 68 poslanika – rekao je Nikolić.

Dodaje i da danas karikaturalno zvuče poruke premijera Abazovića koji je nakon izbora na funkciju premijera, izjavio da SAD i EU njegovu Vladu vide kao spas od negativnog ruskog uticaja na Balkanu.

-U julu je upozoravao da bi rušenje njegove Vlade bila direktna podrška ruskom uticaju u Crnoj Gori. Da bi juče, suočen sa strahom od izvjesne smjene, pristao na rekonstrukciju vlade, pozivajući proruski DF da uđe u Vladu – dodaje poslanik DPS, navodeći da je paralelna inicijativa DF-a o smjeni Abazovićeve vlade, jučerašnja blamaža sa rekonstrukcijom u sred rasprave o nepovjerenju, kao i žalopojka lidera DF-a nad sudbinom vlade kojoj su formalno opozicija, potvrdili su sumnje da je smijenjeni premijer zapravo eksponent Fronta i Frontovih mentora.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Pejović: Demokrate Zete pripremile su nacrt i mapu opštine

Kandidat za odbornika liste “Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Idemo Zeta- Demokrate” Novica Pejović …