Đukanović: Partijsko zapošljavanje i krčmljenje EPCG dovešće do restrikcija struje

Bojim se da postoji realna mogućnost da tokom jeseni i zime dođe do restrikcija struje, ali ne samo kao rezultat geopolitičkih dešavanja i turbulencija na tržištu, već zbog nesnalaženja rukovodstva Elektroprivrede (EPCG), prekomjernog partijskog zapošljavanja i krčmljenja para, kazao je juče Pobjedi bivši ministar privrede Vojin Đukanović.

On je ocijenio da kadrovi postavljeni na rukovodeće pozicije u preduzećima u okviru EPCG grupe nijesu ništa uradili po pitanju razvoja najvažnije državne energetske kompanije, te da će zbog toga ispaštati građani i privreda.

– Kontrola države nad EPCG je izgubljena, pa se ta firma sada koristi u političke svrhe, što je neprihvatljivo. Postavljanje nestručnih ljudi, koji u privredi nijesu radili ni dana, u EPCG je rezultiralo nesnalaženjem i krčmljenjem para. Oni nijesu vodili računa da ne prodaju suviše velike količine struje, ispraznili su jezera računajući da će biti vode. Očito je pitanje hoće li i u oktobru biti kiše, a kamoli prije, a biće problem kupiti struju na tržištu, pa je realno očekivati restrikcije – rekao je Đukanović, koji je svojevremeno bio član borda direktora EPCG.

Rukovodilac sektora za korporativne komunikacije EPCG Tomaš Damjanović juče je saopštio da su restrikcije i poskupljenje struje opcija kojoj će pribjeći ukoliko ne padne kiša.

– Imamo obezbijeđene količine električne energije za avgust i septembar, ali će za ostatak godine to zavisiti od više faktora, prije svega hidrološke situacije. Restrikcije su generalno posljedica globalne energetske krize, koja na sve utiče, pa i na nas – rekao je Damjanović za RTCG, ukazujući na delikatnu situaciju na tržištu zbog koje se može desiti da struja ne bude mogla da se nabavi.

– Nastojaćemo da ne dođemo u situaciju kao neke države u regionu, ali restrikcije su jedna od opcija. Potrebna nam je ispružena ruka i kupaca – domaćinstava, privrede i javne uprave – dodao je Damjanović, koji tvrdi da struja neće poskupiti ako hidrološka i situacija u postrojenjima bude povoljna.

– Cijene svih artikala su porasle, poskupljenja su nepopularna mjera i radimo sve što možemo da do toga ne dođe – rekao je Damjanović.

EPCG je u julu pozvala potrošače na štednju struje.

BEZ PLANA I STRATEGIJE
Đukanović, sa druge strane, nije siguran ima li EPCG dovoljno struje za snabdijevanje domaćih potrošača u avgustu i septembru. Na pitanje što bi on uradio i kako bi se suočio sa aktuelnom energetskom krizom, odgovara da bi sve pare uložio u razvoj i počeo gradnju novih objekata.

– Apelovao bih na građane da štede struju i vodio drugu politiku u pogledu kupovine i prodaje struje – navodi Đukanović.

On naglašava da je EPCG uvijek bila visoko akumulativna firma, te da se novac usmjeravao u razvoj, a ne kao sada u budžet države za potrošnju.

Provjerite slična mjesta

MUGOŠA: Stijović kriv za nestašicu mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je …