Važno saopštenje ministra kapitalnih investicija

Procjene i najave da bi se region Zapadnog Balkana i cijela Evropa mogli naći u energetskoj krizi izazvanoj globalnim poremećajem na tržištu energenata izazvale su snažnu zabrinutost u pogledu pouzdanosti snabdijevanja energentima u toku predstojeće jeseni i zime.

,,Pred nama je jedna od energetski najizazovnijih zima, ne samo za nas već i za sve zemlje u regiji i u Evropi. Kako bismo se lakše nosili s onim što nas čeka, za pouzdano snabdijevanje električnom energijom, moramo raditi zajedno na mjerama štednje, kako bi negativne efektne sveli na najmanju moguću mjeru. U tom smislu mnoge države donijele su niz mjera i preporuka u cilju smanjenja potrošnje energenata

Kao odgovor na moguću krizu Ministarstvo kapitalnih investicija je, u cilju utvrđivanja realnog stanja proizvodnje i distribucije električne energije, ali imajući u vidu kompleksnost problema koji zahtijeva međuresornu saradnju u donošenju mjera za unapređenje i obezbjeđenje stabilnosti snabdijevanja električnom energijom i energentima u Crnoj Gori, iniciralo osnivanje Nacionalnog savjeta za analizu i praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom i energentima, a koji je Vlada nedavno i osnovala.

Vrlo brzo očekujem održavanje prve sjednice ovog interresornog Vladinog tijela, dok u susret toj sjednici analiziramo podatke i ažuriramo informacije neophodne za donošenje zaključaka i daljih smjernica. Inicirane su aktivnosti na prikupljanju i analizi polaznih parametara na osnovu kojih bi se donijele konkretne odluke i moram istaći da svi dosadašnji inputi ukazuju na potrebu da se započne sa ozbiljnim koracima ka uštedi energije.

Bez obzira na informacije, zaključke i preporuke koje donese Savjet, koristim priliku da pozovem građane i predstavnike privrede i javnih ustanova da daju doprinos smanjenju potrošnje električne energije i energenata primjenom preporuka iz vodiča koji je pripremio stručni tim Ministarstva kapitalnih investicija.

Nesmirivanje geopolitičke situacije u kojoj se svi nalazimo pokazuje koliko je važno da pitanjima energetske efikasnosti i stvaranju novih kapaciteta obnovljivih izvora energije, posvetimo dodatnu pažnju.

To je jedan od prioriteta Ministarstva kapitalnih investicija u ovom periodu i u tom pravcu ozbiljno ćemo se baviti pitanjem energetske efikasnosti i strateški razvijati i realizovati projekte kojima se povećava naša energetska nezavisnost.

Pozivam, opet, građane da daju doprinos energetskoj efikasnosti i da pažljivo prouče i primijene korisne i praktične preporuke iz pripremljenog Vodiča” istakao je potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Provjerite slična mjesta

PODGORICA: Oboren pješak

U City kvartu u Podgorici došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je oboren pješak, …