Kako EU planira šteđeti energiju: Kraće radno vrijeme, izlozi i spomenici u mraku

Članice Evropske unije ubrzano izrađuju planove za smanjenje potrošnje energije zbog straha od nestašica koje prijete na zimu. Rezerve plina u EU trenutno su popunjene 71 odsto, oko devet odsto manje od cilja koji je EU postavio ranije ovog ljeta do 1. novembra.

Zemlje članice obavezale su se smanjiti svoju potražnju za plinom za 15 odsto do marta kao dio mjera. Ulozi nisu svi isti širom EU. U Njemačkoj bi zatvaranje ruskog plina teško pogodilo industriju i uticalo na mogućnost ljudi da griju svoje domove.

U Švedskoj i Finskoj, gdje plin čini manji udio u ukupnoj energetskoj šemi, uticaj bi bio manje drastičan.

Brojne rizične zemlje, uključujući Njemačku i Francusku, donijele su planove za smanjenje potrošnje energije. To će imati “veliki uticaj” na smanjenje potrošnje u EU”, rekao je Antonin Čapelot, politički upravnik nevladine organizacije Koalicija za uštedu energije, piše Index.

Naglasio je da će osim trenutnih mjera usmjerenih na preživljavanje zime, vlade takođe morati preduzeti dugoročne korake, na primjer renoviranje zgrada kako bi bile energetski učinkovitije i prelazak na ekološki prihvatljivije tehnologije centralnog grijanja.

Šef energetskog instituta u Hrvatskoj: Plan redukcije je pripremljen
Hrvatska je svoj plan već pripremila. Dražen Jakšić, šef instituta Hrvoje Požar to je potvrdio i komentarisao kakvi se scenariji očekuju na jesen.

“Treba pozvati sve građane u što većem broju, ali i preduzetnike, na mjere štednje. Nikad nije bilo važnije štedjeti energiju nego sada, kako bismo na zimu mogli izbjeći redukcije, da bi akumulacije bile punije i kako bi skladišta plina bila što punija”, rekao je Jakšić.

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …