Crna Gora: Iznenađujući podaci o cijenama nekretnina

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu ove godine iznosila je 1.375 eura, u Podgorici je iznosila 1.393 eura, u primorskom regionu 1.473 eura, u središnjem regionu 611 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 915 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku Monstat.

U odnosu na prvi kvartal cijena kvadrata u novogradnji viša je na nivou cijele države, Podgorice i promorja, dok su cijene pale u središnjem i sjevernom regionu.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu 2022. godine iznosila je 1.265 eura, u Podgorici 1.265 eura, u primorskom regionu 1.445 eura, u središnjem regionu 612 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 1.352 eura.

Iz Monstata su pojasnili da se prema metodologiji istraživanja „Cijene stanova u novogradnji“, u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

Dodaju da ovim istraživanjem nijesu obuhvaćeni stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokrenosti: poslovni objekti, zemljište i drugo.

Istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora – kažu u Monstatu.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

MUP i ANB: Aktivnosti protiv uticaja stranih službi, zabrana ulaska u CG za 28 osoba

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore saopšteno je da “u sklopu kontinuiranih i koordinisanih aktivnosti …