Krajem jula se odvijala prava drama na ulazu u Jadransko more između brodova Rusije i NATO-a

Prije tri sedmice u do sada nezabilježenom potezu brodovi ruske mornarice su pokušali blokirati izlaz američkog nosača aviona Harry Turman iz Jadranskog mora, otkrila je italijanska la Repubblica.

Prema detaljnoj šemi koju je rekonstruisala la Repubblica, a za što su dobili i potvrdu iz vojnih izvora, 22. jula ruski brodovi su blokirali ulaznu/ izlaznu rutu iz Jadranskog mora kako bi pokušali spriječiti kretanje američkog nosača aviona Harry Truman. Ovo je dovelo do ogromnog rasta napetosti i niza manevara NATO i ruskih brodova u ovom području.

U incidentu su učestvovala tri broda ruske mornarice: krstarica Admiral Tribtus koje je plovio ka obali Abruzze, dalje na jugu se nalazila krstarica Varyag, a u blizini je bio i brod zadužen za špijunažu Vasilij Tatiščev .

Pozicioniranje ruske flote tako da se ograniči kretanje američkog nosača aviona je vrlo strateški potez jer je Sredozemlje najbliže otvoreno more ukrajinskom bojištu sa kojeg se mogu lansirati projektili i poletjeti avioni u slučaju brze intervencije.

Po prvi put od početka rata u Ukrajini, ruski brodovi su ušli u područje Jadranskog mora i proveli kretnje koje su se mogle okraterisati kao pokreti blokiranja sa ciljem ograničavanja kretnje “Trumana”, oslonca NATO pomorske sile na Sredozemnom moru koji često plovi od Sicilije ka Jadranskom moru.

Potezi ruske mornarice isprovocirali su dugi “tihi duel” u kojem su NATO zapovjednici odlučili da pokažu da se neće odreći kontrole nad prolazom iz Jonskog u Jadransko more. U posljednjim danima jula ruska krstarica Varyag bila je manje od 100 kilometara udaljena od američke krstarice Forrest Sherman.

Ovi brodovi su se nalazili na stranama rt-a Santa Maria di Leuca, ruski brod na jadranskoj strani i američki na jonskoj. Nešto dalje na jugu se nalazio nosač aviona Harry Truman sa svojom američkom pratnjom.

Trumanu se pridružila i Druga stajeća pomorska grupa NATO brodova sačinjena od brodova iz Turske, Grčke, Italije, Španije i SAD-a. Ovi brodovi su 25. jula formirali kvadrat oko nosača aviona.

Primjetno je bilo i da je 31. jula Global Hawk jedan od najvećih američkih špijunskih aviona patrolirao satima iznad Jonskog mora, a italijanski patrolni avioni P72 su napravila tri dana vršili prelete nad spornim područjem.

Nije poznata trenutna pozicija ruskih brodova niti da li se u području nalaze podmornice. Ipak primjetno je i da su italijanski avioni nastavili intenzivno patroliranje iznad voda koje dijele Kalabriju i Grčku, piše la Repubblica.

Klix

Provjerite slična mjesta

Abazović za sjutra sazvao Vijeće za nacionalnu bezbjednost, prisustvuje Novović

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović sazvao je za sjutra (8h) Vijeće za nacionalnu …