Glasanje za četiri kandidata drži otvoren prozor za EU

Prijedlog za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika naći će se na dnevnom redu vanrednog zasijedanja Skupštine Crne Gore koja počinje danas, ali još nema jasnih stavova u pogledu toga ko će sve glasati i da li će biti dvotrećinske većine za listu kandidata koju je utvrdio Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu na sjednici 30. jula.

Tada su većinsku podršku na Odboru od 33 kandidata koja su ispunjavala uslove da se o njima odlučuje, dobili profesori Pravnog fakulteta Radoje Korać i Nebojša Vučinić, te advokati Dragan Šoć i Fikret Kurgaš.

Podsjetimo, Vučinić je tada dobio devet glasova, Korać i Šoć po osam, a Kurgaš sedam glasova.

Poslanici Demokratskog fronta bili su uzdržani prilikom glasanja uz ocjenu da nema uslova da se na plenumu glasa o kandidatima, odnosno da nema dogovora o većinskoj dvotrećinskoj podršci koja je neophodna za izbor.

Ujedno, tada su podršku popunjavanju Sudskog savjeta uslovili potpisivanjem Temeljnog ugovora, da bi nakon toga saopštili da je predsjednica Skupštine Danijela Đurović, kršeći Ustav, Zakon o sudskom savjetu i sudijama, i Poslovnik, uvrstila u dnevni red vanrednog zasijedanja predlog za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika.

Premijer Dritan Abazović apelovao je juče na poslanike da se izglasa Sudski savjet na današnjoj sjednici Skupštine.

  • To je nacionalni interes i smatram da bez obzira na razlike, ova tačka treba da se završi. Vjerujem da će biti podrške, da li za sve članove Sudskog savjeta to je dilema. Neki kandidati imaju veću, neki manju podršku. Bilo bi dobro da se identifikujemo, jer se EU put bez toga ne može odblokirati – rekao je Abazović sinoć za TV Vijesti.

Uprkos činjenici što je u finišu redovnog proljećnog zasijedanja bilo evidentno da nije postignuta dvotrećinska većina o sudskim imenovanjima, odnosno izboru članova Sudskog savjeta, Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu glasao je o kandidatima i definisao listu od četiri kandidata o kojima bi trebalo da se izjasne poslanici na plenumu.

Na proljećnom zasijedanju se plenum nije izjasnio jer 31. jula sjednica nije održana.

Prema ocjeni Miloša Konatara iz Građanskog pokreta Ura, sjednica Skupštine i izjašnjavanje o kandidatima za članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika pokazaće ko je za evropski put Crne Gore.

Izborom četiri ugledna pravnika – profesora Koraća i Vučinića, kao i advokata Kurgaša i Šoća – kompletiraćemo Sudski savjet i ispuniti prvu od tri glavne obaveze na putu EU integracija – naveo je Konatar na Tviteru.

Ko nije za izbor članova Sudskog savjeta, kako zaključuje, taj ne želi Crnu Goru u Evropskoj uniji.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

MUGOŠA: Stijović kriv za nestašicu mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je …