EKSKLUZIVNO: Željezara će proizvoditi električnu energiju, zaposliće 230 radnika i postaje solarna elektrana

Vlada Crne Gore dala je zeleno svjetlo Elektroprivredi (EPCG) da uđe u pregovore oko kupovine Željezare, saopštio je premijer Dritan Abazović nakon sastanka u Vladi sa predsjednikom Odbora direktora EPCG Milutinom Đukanovićem i prvim čovjekom Opštine Nikšić Markom Kovačevićem.

Portal BiznisCG, pozivajući se na izvore bliske premijeru i vrhu Vlade, donosi djelove biznis plana prema kome će Željezara opstati, a veći dio njenog poslovanja biće proizvodnja struje – iz solarnih panela.

Piše: Predrag ZEČEVIĆ, glavni urednik BiznisCG

Troškovi preuzimanja Željezare iznosiće 20 miliona eura, a u fabrici bi ostalo da radi 230 radnika.

Dogovor Vlade CG i EPCG o preuzimanju Željezare, podrazumijeva da Vlada, na račun preuzete prošlogodišnje dobiti i sopstvenih akcija, isplati tursku kompaniju, poravna račune sa njom i ustupa vlasništvo Željezare i njene imovine EPCG-u.

KORACI

Uz to, Vlada CG bi se obavezala da obezbijedi  kreditnu liniju, koju bi ustupila EPCG-u i koja bi bil dovoljna za dodatnu investiciju vezanu za solarnu elektranu u Željezari.

Vlada bi, donošenjem lex-specialis zakona za energetske projekte, takodje prepoznala sve značajne projekte EPCG i omogućila brzo i efikasno realizovanje istih, čime bi se stvorili uslovi za cjelokupan razvoj ekonomije Crne Gore.

Nakon preuzimanja Željezare NK i definisanja  smjernica za njen razvoj u smislu novog, tehnološkog parka, čija će osnova biti proizvodnja EE iz OIE, Vlada i EPCG bi napravili koordinaciono tijelo koje će raditi na realizaciji projekta. Radi operativnosti, tijelo bi trebalo imati što manje članova i definisanu strategiju razvoja.

Prva faza bi trebala biti analiza postojećeg stanja, u smislu imovine i kvaliteta krovova hala, tj. njihove nosivosti i sposobnosti da izdrže instalirane solarne panele.

Nakon definisanja stanja, potrebno je u što kraćem roku projektovati maximalnu snagu solarne elektrane, do moguće vrijednosti priključenja (Max 63MW). Predlaže se pronalazak partnerske firme, sa kojom će se projekat razvijati na principu ready to build ( kao VE Gvozd), čime se značajno štedi na vremenu i stvaraju uslovi da se SE pokrene na početku sledećeg ljeta, gdje je i najveća potreba za dodatnom EE.

U isto vrijeme, zaposleni radnici bi bili raspoređeni na poslovima obezbjedjenja u krugu fabrike, konzerviranja nekih od pogona (kovačnica i livnica, koji su u postojećim uslovima potpuno nerentabilni) kao i detaljnog uredjivanja unutar kompleksa Željezare.

Takođe bi izabranih 100 radnika imalo obavezu da prodje obuku EPCG Solara, kako bi, nakon pokretanja projekta SE Željezara bili upotrebljivi na poslovima montaže panela.

PRORAČUN

Prema proračunu, urađenim od strane renomiranih stručnjaka, solarna elektrana bi proizvodila 40.500 megavatčasova električne energije, što trenutno iznosi oko 18 miliona eura.

Ttroškovi radne snage bi iznosili 2,2 do 2,5 miliona eura, što znači da bi fabrika mogla da ostvari godišnji profit od 15 miliona eura.

Solarna elektrana bi bila instalisana na 360000m2 krovova, bez kalkulacije zemljišta i sa minimumom 30MW instalisane snage.

Za izgradnju solarne elektrane bi bio obezbijeđen kredit od 25 miliona eura.

Podsjetimo, premijer Abazović je nakon sastanka kazao da mu je prioritet da zaštiti radnike, te da je manje važno da li će fabriku preuzeti Miodrag Daka Davidović ili EPCG.

“Iznešen je biznis plan koji je po meni realan. Cilj je da se nađe održivo rješenje. Vidim dobru volju i kod Elektroprivrede i Opštine Nikšić da se pomogne”, rekao je danas Abazović.

(nastavak sjutra)

Provjerite slična mjesta

Obilježen Međunarodni dan starih – Opština Pljevlja više od deset godina uspješno radi na inkluziji

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević primio je uoči Međunarodnog dana starijih osoba gerontodomaćice koje u …