Vasojevići: Jazavci pobrali zasade kukuruza

Najezda divljih životinja koje uništavaju usjeve nije ni ove godine zaobišla zasade žitarica na prostoru Vasojevića. Na udaru jazavaca posebno su se poslednjih dana našle parcele na kojima je zasađen kukuruz. To potvrđuju i mještani potkomovskih sela, koji opominju da će njihove njive ostati bez prinosa ukoliko se ne spriječe upadi jazavaca.

Na našim prostorima se tradicionalno sadi kukuruz, koo žitarica koja najbolje uspijeva u ovom kraju. To još uvijek radim i ja, bez upotrebe ikakvih pesticida, a sve u želji da dobijem kvalitetno, ekološki čisto kukuruzno brašno. Međutim, zadnjih godina suočavamo se sa najezdom divljih životinja koje u potpunosti uništavaju zasade kukuruza. Minulih godina prednjačile su divlje svinje koje su za sobom ostavljale pravi haos. Ove godine imamo veliku pojavu jazavaca koji prave pustoš u našim njivama, tako da je ovaj posao postao uzaludan. Ja sam nemoćan da zaštim zasad, a drugi niko i ne pokušava da mi pruži ruku pomoći u cilju suzbijanja najezde štetočona – navodi Željko Jovović iz sela Košutiće.

Sličnu konstataciju iznijeli su i ostali mještani ističući da prosto nemaju načina da održe usjeve do momenta kad staše žetva.

Uvijek smo imali pojava da glodari i druge divlje životinje upadnu u naše posjede i prave određenu štetu na usjevima i voću. Ali to što se ove godine dešana sa najezdom jazavaca do sada nije zabilježeno. Jednostavno oni će naše zasade kukuruza potpuno obrati prije nego što staše žetva. Problem je u tome što mi nemamo načina da zaštitimo svoju imovinu, jer je i zakonom zabranjeno da se ubijaju pojedine divlje životinje. Sa ovim problemom bi morale da se pozabave i nadležne institucije, jer mi prosto nemamo izlaza iz date situacije – navodi Miljan Vučeljić, dodajući da se jazavci nesmetano šetaju u sred sela.

Dan

Provjerite slična mjesta

PLJEVLJA: Otvorena izložba „Stariji mladima“

Povodom Međunarodnog dana starih osoba na danas je na Trgu Đorđija Peruničića otvorena izložba „Stariji …