Rusija uputila jasnu poruku Švajcarskoj: Više nijeste neutralna zemlja

Rusija je sinoć saopštila da je odbila ponudu Švajcarske da zastupa ukrajinske interese u Rusiji i interese Moskve u Ukrajini jer više ne smatra Švajcarsku neutralnom zemljom.

Švajcarska ima dugu diplomatsku tradiciju djelovanja kao posrednika između zemalja čiji su odnosi prekinuti, ali glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ivan Nečajev rekao je da to nije moguće u trenutnoj situaciji.

“Švajcarce je doista zanimalo naše mišljenje o mogućem zastupanju interesa Ukrajine u Rusiji i Rusije u Ukrajini. Vrlo jasno smo odgovorili da je Švajcarska nažalost izgubila status neutralne države i da ne može djelovati ni kao posrednik ni kao zastupnik. Bern se pridružio nezakonitim zapadnim sankcijama protiv Rusije”, rekao je Nečajev novinarima.

Neutralna Švajcarska preslikala je gotovo sve sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini.

Švajcarski mediji ranije su izvijestili da bi glavni cilj švajcarskog prijedloga bio omogućiti Ukrajincima koji žive u Rusiji da primaju konzularne usluge švajcarske ambasade u Moskvi, prenio je Klix.

Provjerite slična mjesta

KONAČNO: Euro počinje da se oporavlja, dolar posustaje

Euro se kreće danas u Aziji blizu najvišeg nivoa od 22. septembra prema dolaru, američka …