Ministarstvo očekuje: Uz EU do više od 700 novih radnih mjesta u poljoprivredi

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva očekuje da se kroz različite mjere novousvojenog IPARD III programa generiše dodatnih 9,53 miliona eura bruto dodate vrijednosti i otvori 789 novih, a zadrži 460 radnih mjesta.

To se navodi u Programu razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore u okviru IPARD III 2021-2027, koje je pripremilo resorno ministarstvo, a Vlada usvojila.

Iz Ministarstva smatraju da će ukupnim ulaganjem od 126,6 miliona u toku perioda programa podržati preko 1.000 korisnika, a da će se dodatni efekti ostvariti iz investicija u ruralnu infrastrukturu, ali da nije moguće utvrditi te efekte, koje donosi npr. brži i bolji saobraćaj.

IPARD III program usvojen je u julu, a on sadrži mjere podrške vrijedne ukupno 82 miliona eura, od čega Evropska unija (EU) izdvaja 63 miliona, a ostalo država. Novac izdvojen na godišnjem nivou mora biti utrošen u roku od tri godine nakon potpisivanja finansijskog sporazuma za svaku pojedinačnu raspodjelu po godinama, a u suprotnom se vraća u budžet EU, što znači da se sredstva iz IPARD III programa mogu koristiti do 2030. godine.

Poljoprivrednici se za novi program mogu prijaviti od 2024. godine, s obzirom da se raspoloživi novac iz IPARD II programa može koristiti do kraja 2023. godine.

Međutim, pitanje je koliko će stvarno biti iskorišteno novca, s obzirom da je od osam mjera koje sadrži IPARD III program Crna Gora do sada akreditovala, odnosno dobila ovlašćenja Evropske komisije da može sprovoditi tri mjere.

Ako ne akredituje ostale mjere, umjesto predviđenih 63 miliona bespovratnog novca EU, poljoprivrednici će na raspolaganju dobiti 44,75 miliona, jer toliko vrijede tri mjere koje se mogu koristiti, što znači i manji broj novozaposlenih od planiranih 789.

Uz to, iskustvo iz prethodnog IPARD programa pokazuje da se novac ne koristi u maksimalnoj mjeri, pa je tako država u riziku da na kraju ove godine vrati u budžet EU 9,19 miliona.

Da bi to spriječila i poboljšalja sprovođenje novog programa, iz Vlade je nedavno najavljeno formiranje garantnog fonda u saradnji s Investiciono-razvojnim fondom, koji treba da kreira neophodne mjere.

Kroz investicije u objekte do bolje produktivnosti

U programu ministarstva je ocijenjeno da su glavne slabosti sektora poljoprivrede u Crnoj Gori povezane s nepovoljnom strukturom poljoprivrednih gazdinstava (farmi), velikim udjelom malih gazdinstava i usitnjenih obradivih poljoprivrednih parcela, kao i niskim nivoom modernizacije kapaciteta i nedostatkom investicionog kapitala.

Navedeno je da trenutno postoji opšti nedostatak značajnih količina sirovina adekvatnog kvaliteta za podmirenje domaćih potreba.

Posebno je nedovoljno razvijen sektor proizvodnje mesa zbog nedostatka obrtnih sredstava i niske produktivnosti.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

DPS: Pozdravljamo akciju, jasno da je zeleno svjetlo za sverc zaplijenjenih cigareta davao Abazović

Demokratska partija socijalista pozdravlja akciju Agencije za nacionalnu bezbjednost i Specijalnog državnog tužilaštva u otkrivanju …