Milonjić pod pseudonimom „Iguman Stefan“ komunicirao sa „škaljarcima“

Dan nakon što je M portal objavio dio prepiske, između vođe i visokopozicioniranih članova škaljarskog klana u kojoj preko Skaj aplikacije sa Božom Milonjićem, tadašnjim generalnim sekretarom Vlade, dogovaraju nabavku četiri kriptovana telefona za Dritana Abazovića, i samo desetak sati poslije najave premijera da tužilaštvo ispita ,,nebuloze M portala“, juče se oglasilo Specijalno državno tužilaštvo, tvrdeći da „ocjenom sadržine prikupljenih dokaza, nijesu pronašli bilo koji podatak da je Abazović koristio kriptovani mobilni telefon“.

,,ODBRANA“ TUŽILAŠTVA
U saopštenju SDT-a, koje je potpisao specijalni tužilac Miroslav Turković, ustvrdili su da istraga koju su sproveli nije dala dokaze da su pripadnici organizovane kriminalne grupe nabavili telefon sa Skaj aplikacijom za Abazovića.

Na to, kako je rekao Turković, ukazuje i izjava Božidara Milonjića, koji je, prema objavljenoj komunikaciji, trebalo da bude posrednik u predaji.

Turković u saopštenju nije pojasnio da li je Specijalno državno tužilaštvo uopšte uzelo izjavu od predsjednika Vlade Abazovića, povodom nedavnih objava M portala. Takođe, nije objašnjeno kada je bivši sekretar Milonjić dao iskaz, da li se misli na istragu od avgusta 2021. ili je, zbog novih okolnosti, ponovo dao iskaz. Ta dva detalja ukazuju da zaključak da je SDT reagovalo, ne na medijske objave, nego tek nakon ,,naredbe“ Abazovića od prije dva dana.

,,OPTUŽBA“ M PORTALA
Koji sat nakon aopštenja SDT-a, M portal je demantovao priču tužioca Turkovića i objavio nalaze i skrinšotove poruka koji upućuju da je Milonjić, pod pseudonimom „Iguman Stefan“, koristio Skaj aplikaciju i komunicirao sa pripadnicima škaljarskog klana.

Prema pisanju M portala u prepisci koja se 30. decembra 2020. godine vodila nešto duže od sat, učestvovali su Jovan Vukotić, vođa organizovane kriminalne grupe „Škaljari“, Stefan Đukić Mandić i Emil Tuzović, članovi organizovane kriminalne grupe „Bar“, koja se vodi kao ogranak OKG „Škaljari“ i Janko Vukadinović, takođe član kriminalne grupe „Škaljari“.

Na osnovu razgovora koji je dan prije objavljen zaključuje se da je Stefan Đukić Mandić komunicirao sa Božom Milonjićem i obavijestio članove grupe sa Skaja da Abazović „traži 4 kripte“.

,,NEMA DOKAZA“
Ipak, Specijalno državno tužiulaštvo tvrdi drugačije. Njima je, kako je saopštio Turković, Milonjić kazao da nije „posjedovao, koristio, niti mu je iko ikada nudio kriptovani mobilni telefon“.

– Dok iz odgovora nadležnog pravosudnog organa Francuske Republike, po zamolnici ovog tužilaštva proizilazi da nijesu uspjeli povezati nijedan SKY ECC ID sa pseudonimom „Iguman Stefan“ ili imenom Božo Milonjić – naveo je Turković.

On je obavijestio i da mu je ovaj predmet dodijelio Milivoje Katnić početkom avgusta 2021. godine, kada je obavljao dužnost glavnog specijalnog tužioca, ali i istakao da mu nije poznato kada su podaci iz Skaj komunikacije dostavljeni SDT-u i da li ih je prethodno analizirao neki drugi specijalni tužilac.

– Nakon analize sadržine dostavljenih komunikacija ostvarenih putem aplikacije SKY ECC formiran je predmet, te se započelo sa preduzimanjem dokaznih radnji u cilju utvrđivanja odlučnih činjenica. Takođe, dana 10. 8. 2021. godine, za postupanje u predmetu formiran je istražni tim koji su činili i službenici Uprave policije – Specijalnog policijskog odjeljenja, te policijski službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela – ukazao je Turković.

ISTRAGA
Na osnovu analiza i do tada prikupljenih dokaza, pojasnio je, izdat je nalog da se podnese krivična prijava protiv Stefana Đukića Mandića i drugih lica zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, ali i niza drugih krivičnih djela.

– Tom prilikom 5 lica je lišeno slobode, nakon čega je dana 18. 8. 2021. godine, donesena naredba o sprovođenju istrage koja istraga je proširena u više navrata, u odnosu na druga lica i druga krivična djela – kazao je Turković.

Tako je, kako se dalje navodi u saopštenju, vođena istraga protiv Stefana Đukića, Emila Tuzovića, Milana Brajovića, Zorana Perovića, Nina Koraća, Dušana Dudića, Dušana Boljevića, Aleksandra Raičevića, Stefana Mićića, Albina Salića, Branka Pejanovića, Bojana Lopičića, Harisa Tuzovića i Gorana Milašinovića zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.

,,IGUMANOVE“ PORUKE
Nedugo poslije saopštenja u kojem Turković obavještava da nema dokaza koji upućuju da su pripadnici kriminalne grupe nabavili telefon za Abazovića, kao i da tome u prilog ide i izjava Boža Milonjića koji je naveo da nikada nije posjedovao i koristio kriptovani telefon, M portal je objavio nalaze prepiske koju su dešifrovali uz pomoć izvora iz regiona, a koji demantuju njihove navode.

Nalazi prepiske upućuju da je Milonjić pod pseudonimom „Iguman Stefan“ koristio Skaj aplikaciju i komunicirao sa pripadnicima škaljarskog klana.

-Analizom iste grupne komunikacije, bliže komunikacije lica Đukić Mandić Stefan, dana 6. 1. 2021. g. u 00:02:20 časova, zaključuje se da je Milonjić Božo aktivirao svoj komunikacioni uređaj sa kripto zaštitom (SkyEcc), te da je odabrao nadimak Iguman Stefan – navodi se u nalazima koje je objavio M portal.

U toj komunikaciji, dalje se pojašnjava, Stefan Đukić Mandić obavijestio je učesnike grupe da je Milonjić kontaktirao i sa Zoranom Perovićem sa nadimkom „Katunjanin“, a koji je takođe član organizovane kriminalne grupe „Škaljari“.

Pretpostavlja se i da je Milonjić ranije, dok je radio kao advokat, zastupao Perovića u krivičnim predmetima, pa da se poznaju iz tog odnosa.

– Dalje, Đukić Mandić Stefan prosljeđuje tzv. „screenshot“ prepiske Milonjića i Perovića. Sadržaj prepiske ukazuje da se Milonjić zahvaljuje na pribavljenim uređajima, da obavještava Perovića da su „očistili ANB“ i da su „skraćeni pipci suprotnoj strani“, što Đukić Mandić tumači da je OKG „Kavač“. Razmatraju se i određena kadrovska pitanja, vjerovatno u službama bezbjednosti Crne Gore“ – pojašnjeno je u nalazima.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

DPS: Pozdravljamo akciju, jasno da je zeleno svjetlo za sverc zaplijenjenih cigareta davao Abazović

Demokratska partija socijalista pozdravlja akciju Agencije za nacionalnu bezbjednost i Specijalnog državnog tužilaštva u otkrivanju …