Bivše direktore IRF-a terete za falsifikovanje ugovora

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića i Branislava Jankovića, koje Specijalno državno tužilaštvo tereti za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u pokušaju, potvrđena je odlukom vijeća Višeg suda u Podgorici.

Na optužnici Specijalnog tužilaštva su, pored Vukčevića, direktora Sektora za kredite Zorana Vujovića, šefa Sektora za finansijske i pravne poslove Branislava Jankovića i nekadašnja šefica kabineta tog fonda Slobodanka Radulović.

Oni se sumnjiče da su falsifikovali ugovore o radu, kojima su sebi, kako se sumnja, ugovarali otpremnine u slučaju prestanka funkcije.

SDT je istragom došlo do dokaza da su optuženi sačinili lažne ugovore o radu na osnovu kojih bi nakon prestanka funkcija ostvarili pravo koje im nije pripadalo važećim ugovorom iz 2018. godine.

Novi ugovori unijeti su u elektronsku bazu podataka, dok su važeći iz 2018. godine izbrisani iz arhive, ali je na serveru IRF-a ostao trag da je početkom novembra 2020. godine manipulisano sistemom u kojem su se čuvali podaci o ugovorima o radu za zaposlene.

Uvidom u ručne registre IRF-a utvrđeno je da ugovori nijesu mijenjani već se u papirnoj arhivi čuvaju validni ugovori, koji nijesu imali klauzule za isplatu otpremnina nakon odlaska sa funkcije.

Na osnovu falsifikovane dokumentacije Vukčević je nakon odlaska sa funkcije potraživao od države isplatu otpremnine od 92.792,40 eura, Janković 63.966 eura a Vujović 61.313 eura.

Prilikom kontrole optužnice odbrana bivšeg direktora Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića i njegova tri bliska saradnika zatražila je obustavu krivičnog postupka.

Advokati optuženih su istakli da od osam osoba protiv kojih je pokrenuta istraga na optužnici su završile samo četiri koje su pokrenule postupak za naknadu od 24 neto dohotka.

Sa druge strane, specijalni tužilac Zoran Vučinić je ocijenio da sadržina prikupljenih dokaza opravdava iznošenje ove krivično pravne stvari na glavnom pretresu nakon čega je zatražio da se optužnica potvrdi.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Važno obraćanje predsjednika Đukanovića

Parlament pokazuje da ne ispunjava svoje ustavne nadležnosti, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović i …