Najviše struje u istoriji Crne Gore prodato u 2021. godini

Vrijednost prodate električne energije kupcima priključenim na distributivni sistem prošle godine iznosila je 214,74 miliona eura, što je za 16,63 miliona ili 8,39 odsto više u odnosu na 2020. godinu, pokazuje izvještaj o stanju energetskog sektora Crne Gore, koji je uradila Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnost (REGAGEN) i dostavila Skupštini na usvajanje.

Prodata električna energija prošle godine je bila ujedno i najveća u istoriji pokazuju uporedni podaci iz izvještaja, jer je za dva miliona nadmašena vrijednost iz 2019. godine.

Cijena električne energije za domaćinstva sa dvotarifnim brojilima u Crnoj Gori iznosila je 9,74 eurocenti po kilovatsatu, uključujući sve takse i PDV, što je na nivou iz 2020. godine. Prosječna cijena električne energije u zemljama Evropske unije bila je 23,69 eurocenti po kilovatsatu. Niže cijene električne energije od Crne Gore imala je svaka država Zapadnog Balkana, a u Evropi još Gruzija, Moldavija i Turska.

Međutim, kada se uzmu u obzir razlike u standardu, odnosno paritet kupovne moći, cijene struje u Crnoj Gori su skuplje i u odnosu na Island, Holandiju, Finsku, Norvešku itd., ali su ipak i tada niže od evropskog prosjeka.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Obilježen Međunarodni dan starih – Opština Pljevlja više od deset godina uspješno radi na inkluziji

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević primio je uoči Međunarodnog dana starijih osoba gerontodomaćice koje u …