Do kraja godine očekuje se pad cijena nekretnina do deset odsto

Cijena gvožđa, čelika i drvne građe posljednjih mjeseci pada na svjetskom tržištu. Taj trend prati i cijena bakra, koji je najjeftiniji u posljednjih 17 mjeseci. To je doprinijelo stabilizaciji cijena nekretnina, koje će, prema očekivanjima Pobjedinih sagovornika, pasti 10 odsto, ali još ne znamo da li će doći do pojeftinjenja novogradnje u skorije jer je sezona odmora, pa investitori tek treba da se ,,preračunaju“.

Cijene na berzi
Prije tri mjeseca bakar je koštao više od 10.000 dolara po toni, a danas između 7.500 i 8.000 dolara. Neizvjesnost zbog rata u Ukrajini i negativni signali na tržištu, smatraju stručnjaci, uslovili su pad cijena metala i drvne građe. Prognoze su da će tražnja za tim proizvodima u narednom periodu biti manja.

Pojeftinjenje metalskih proizvoda i drvne građe stabilizovalo je cijene nekretnina, kažu stručnjaci. Ipak, veće pojeftinjenje kvadrata ne treba očekivati.

Kolebanje cijena metala i građevinskog materijala povećaće oprez investitora prilikom donošenja odluke o gradnji. A cijene nekretnina i dalje će u najvećoj meri određivati tražnja, koja sada u Crnoj Gori, prema tvrdnjama Pobjedinih sagovornika, nije kao početkom ove godine.

Međutim, i dalje je ponuda slaba, gotovo da je i nema, kazala je Pobjedi direktorica ,,Iva nekretnina“ Mira Radović, koja ne očekuje veće pomjeranje cijena.

Ne vidim da je pad cijena građevinskog materijala uticao na cijene. Ne vidim razliku u odnosu na prije. Ponuda je i dalje slaba, a tražnja je velika, ali malo manje nego početkom godine i za zakup i za kupovinu. Cijene stana u Podgorici na najtraženijoj lokaciji Siti kvart je od 1350 do 1450 za kvadrat. Cijena izdavanja je povećana, jer je povećana potražnja u odnosu na ponudu. Tako da je zakup namještene garsonjere u Siti kvartu i djelovima grada Preko Morače teško naći ispod 250 eura, a na drugim lokacijama 170 pa nadalje što zavisi od kvadrata – kazala je Radović.

Njene kolege iz As nekretnina u Podgorici kažu da je tražnja nešto manja i nema više buma u prodaji kao početkom godine. Misle da će u narednom periodu doći do stabilizacije cijena nekretnina na tržištu.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

SDT: Optužnica protiv bivšeg čelnika Nikšića

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg vršioca dužnosti predsjednika opštine Nikšić Dragana Perovića …