TAJNA OPERACIJA UPC: U pećnici nikšićke fabrike „Javorak“ zapaljene cigarete zaplijenjene u Slobodnoj carinskoj zoni

Uprava prihoda i carina organizovala je 30. juna u nikšićkoj privatnoj fabrici ,,Javorak“ paljenje za sada neidentifikovane količine zaplijenjenih cigareta pred četvoročlanom komisijom koju je imenovao direktor UPC-a Rade Milošević, saznaje Pobjeda od više izvora.

Prema informacijama našeg lista, šleper natovaren sa oko 1.200 paketa cigareta ušao je rano ujutru u krug fabrike, da bi tokom dana bilo obavljeno spaljivanje cigareta koje je svojevremeno uvezla jedna špediterska firma iz Bara.

Tačan broj uništenih kutija duvanskih proizvoda nije poznat, jer je, prema saznanjima Pobjede, ova tajna operacija izvedena bez znanja Uprave policije, koja je u prethodnom periodu prisustvovala uništavanju cigareta, odnosno pružala asistenciju službenicima Uprave prihoda i carina prilikom utovara, transporta.

U REŽIJI MILOŠEVIĆA
Pobjedi je nezvanično potvrđeno da Odjeljenje za privredni kriminal Uprave policije nije bilo informisano, ni prije, ali ni poslije 30. juna kada je akcija obavljena. Ipak, operativnim saznanjima došli su do određenih saznanja zbog čega su stvorene sumnje da su iz operacije isključeni kako bi se se izvele nelegalne radnje.

Zato sada policija utvrđuje pod kojim okolnostima je obavljeno uništavanje cigareta i zbog čega se ova aktivnost – koja bi trebalo da bude transparentna, čak i uz prisustvo medija – odigrala van očiju javnosti.

U prilog sumnjama ide i podatak da je u ovim aktivnostima učestvovao manji broj stručnog kadra, odnosno samo četiri člana komisije koji su krajem juna prisustvovali uništavanju cigareta čija se vrijednost procjenjuje na više od million eura.

Iz nekog razloga, novo rukovodstvo Uprave prihoda i carina, na čelu s Radem Miloševićem, umjesto šest ili sedam članova komisije, kakva je ranije bila praksa, ovog puta je angažovalo svega četiri osobe.

KOJA JE KOLIČINA UNIŠTENA?
Izvori Pobjede tvrde da je uništavanje cigareta 30. juna trajalo svega nekoliko sati, za razliku od prethodnih slučajeva kada je za ovu aktivnost, kada su spaljivane u većim pećima na drugim mjestima, trebalo čak i do dva dana. Za nekoliko sati se u nikšićkoj fabrici, tvrde naši izvori, nije mogla uništiti količina veća od 100 paketa.

Intrigira i lokacija – fabrika „Javorak“. U ranijim akcijama spaljivanje nelegalnih cigareta obavljano je u Kombinatu aluminijuma Podgorica ili je, kasnije, korišćena visoka peć u nikšićkoj Željezari. Prema riječima sagovornika Pobjede koji godinama prate akcije uništavanja većih količina cigareta, najbolja lokacija sada je Termoelektrana Pljevlja u kojoj može, za relativno kratko vrijeme, da se spali ogromni kontigent nelegalnih cigareta.

Zašto akcija nije obavljena u državnoj kompaniji nego je izabrana manja peć u ,,Javorku“ – nije poznato. Na pitanja koja je Pobjeda u petak poslala Upravi prihoda i carina nije bilo odgovora do zaključenja ovog broja našeg lista.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Obilježen Međunarodni dan starih – Opština Pljevlja više od deset godina uspješno radi na inkluziji

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević primio je uoči Međunarodnog dana starijih osoba gerontodomaćice koje u …