EIB: Kriza će najviše pogoditi ove kompanije, nastavljamo da ulažemo u Crnu Goru

Evropska investiciona banka je od 2006. godine Crnoj Gori odobrila projekte u vrijednosti preko milijardu eura u javnom, ali i privatnom sektoru – kazao je u intervjuu za Pobjedu v. d. upravnog direktora ogranka EIB Global Markus Berndt.

Rat u Ukrajini koji je uticao na rast cijena hrane, robe i energije, znatno je, kako navodi, ublažio pozitivne prognoze za ekonomske aktivnosti, pa su izgledi da dođe do inflacije sve veći. Berndt ocjenjuje da bi moglo doći do povećanja kreditnog rizika za banke i pada kvaliteta sredstava, a njihova analiza pokazuje da bi to najviše moglo pogoditi trgovačke kompanije, te djelatnosti usmjerene na izvoz i turizam. Najveći udarac bi, kako smatra Berndt, u slučaju recesije, pretrpjeli sektori hemije, farmacije, hrane, poljoprivrede i transporta. EIB je, kako navodi Berndt, projektima vrijednim 70 miliona eura uticao na poboljšanje vodovodne i kanalizacione mreže u više crnogorskih opština, dok je u sektor transporta uložio 251 milion eura. Tokom 2020. godine, obezbijeđeno je 40 miliona eura za rehabilitaciju pet glavnih saobraćajnica u Crnoj Gori.

POBJEDA: Koje glavne planove EIB ima na Zapadnom Balkanu, a koje u Crnoj Gori?

BERNDT: Kao banka Evropske unije, EIB Global će nastaviti da podržava razvoj najbitnije infrastrukture, privatnog sektora i održivog rasta na Zapadnom Balkanu. Pošto smo jedan od ključnih finansijera za Ekonomski i investicioni plan EK, već podržavamo njegovo izvršavanje finansijskim i tehničkim sredstvima. Ovaj plan predviđa devet milijardi eura za ključne projekte u regionu koji podržavaju prelazak na zelene i digitalne tehnologije, regionalnu integraciju, povezanost i konvergenciju sa EU. Najvažnije investicije u okviru ove strategije su rehabilitacija željeznice duž dionice Bar – Vrbnica u Crnoj Gori, izgradnja koridora Vc u Bosni i Hercegovini, željezničkog koridora X u Srbiji, postrojenja za obradu otpadnih voda u Skoplju i međunarodnih vodova za gas u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. U skladu sa našim akcijskim klimatskim planom, EIB planira da poveća finansijska sredstva za energetsku nezavisnost, obnovljivu energiju, zaštitu životne sredine i klimatsku adaptaciju.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

MUGOŠA: Stijović kriv za nestašicu mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je …