Đurović: Odgovorićemo izazovima krize, nema mjesta panici

Nema potrebe za stvaranjem panike i pravljenjem zaliha osnovnih životnih namirnica, a podsjetiću da je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma već preduzelo niz aktivnosti kako bi se smanjio udar na životni standard stanovništva, kazao je u razgovoru za “Dan” ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

– Ograničili smo marže na veleprodajne i maloprodajne cijene ulja, brašna, soli i šećera. Takođe, Vlada je maksimalno smanjila akcizu na gorivo, dok je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede ograničena cijena peleta. Kako bismo, u nedostatku robnih rezervi, obezbijedili određene količine osnovnih životnih namirnica koje bismo koristili u slučaju eventualnih poremećaja na tržištu ili nestašica, sa 11 trgovačkih lanaca smo potpisali sporazum o saradnji i na taj način garantovali kontinuitet snabdijevanja. U narednom periodu aktivno ćemo, kao i do sada, pratiti i analizirati cijene namirnica i energenata i pravovremeno reagovati, kako bi izašli na kraj sa svim izazovima ekonomske krize – naveo je Đurović.

On je istakao i da je, imajući u vidu da je ljetnja turistička sezona na vrhuncu, u ovom momentu rano govoriti o projekcijama prihoda.

Ipak, ohrabruju podaci Ministarstva finansija o ukupnim namjenskim prihodima koji uključuju prihode od boravišne i turističke takse i članskog doprinosa. Zaključno s julom naplaćeno je 1.590.000 eura namjenskih prihoda, što je 25 odsto više u odnosu na 2021. i gotovo na nivou rekordne 2019. godine, dok prihodi samo od boravišne takse iznose 768.000 eura, 46 odsto više nego lani i na nivou su od 89 odsto u odnosu na 2019. Očekujemo da će prihodi tokom avgusta, a nadamo se i u postsezoni, biti na zadovoljavajućem nivou. Što se tiče oprečnih ocjena o uspješnosti sezone, o tome kakva je ona, mislim da najbolje govore slike sa graničnih prelaza, iz primorskih gradova i statistika lokalnih turističkih organizacija na sjeveru države. Problemi u turizmu su svake godine isti, a među onima koji se najviše ističu su infrastruktura, buka, smeće, manjak kvalitetnog kadra, regionalni disbalans, kratka sezona i slično – navodi Đurović.

Đurović je istakao i da će se ministarstvo kojim rukovodi, u narednim mjesecima baviti pripremom predstojeće zimske i naredne ljetnje sezone.

– Veoma je važno i da imamo statistiku na koju se možemo osloniti. U ovom momentu ona je vrlo nepouzdana i neprecizna, pa radimo na idejama da kroz uvođenje aplikacije za registraciju turista, kakva je recimo e-visitor u Hrvatskoj, u svakom momentu znamo tačan broj. Problemi saobraćajnih uskih grla, buke i smeća, zahtijevaju sistemski pristup svih drugih društvenih činilaca jer se ne mogu riješiti preko noći. Nedavno je otvoren autoput prema Srbiji koji je znatno olakšao dolazak u našu zemlju, zatim vodeni terminal na Aerodromu Tivat koji takođe predstavlja važan projekat za razvoj turizma. Takođe, MERT se ove godine aktivno okrenuo promociji sjevera zemlje, koji, smatram, nevjerovatnim potencijalom može da parira našoj obali – zaključio je Đurović.

Provjerite slična mjesta

Obilježen Međunarodni dan starih – Opština Pljevlja više od deset godina uspješno radi na inkluziji

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević primio je uoči Međunarodnog dana starijih osoba gerontodomaćice koje u …