Zaoštravaju se odnosi: Kina uvela osam mjera SAD-u, Blinken odmah uzvratio

Kina je u petak objavila da zaustavlja dijalog sa SAD-om u brojnim oblastima, uključujući razgovore između vojnih zapovjednika na višim nivoima i o pregovorima o klimi, kao mjere zbog posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, prenio je Klix.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova također je saopštilo da obustavlja saradnju s Washingtonom na prevenciji prekograničnog kriminala i trgovine drogom, što je područje uz klimatske promjene u kojem američki zvaničnici vide priliku za saradnju.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je u petak da je podiglo avione kako bi upozorilo kineske letjelice za koje je rečeno da su ušli u zonu protuzračne odbrane ostrva, od kojih su neki prešli središnju liniju Tajvanskog moreuza, nezvanični tampon koji razdvaja dvije strane.

Ministarstvo je saopštilo da je ukupno 68 kineskih vojnih aviona i 13 mornaričkih brodova izvršilo misije u moreuzu.
Kineska istočna komanda Narodnooslobodilačke vojske (PLA) navela je u saopćenju da je njena vojska u petak izvela zračne i pomorske vježbe na sjeveru, jugozapadu i istoku Tajvana “kako bi testirala zajedničke borbene sposobnosti trupa”.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je Washington više puta jasno stavio do znanja Pekingu da ne traži krizu zbog posjete Pelosi Tajvanu, koja se dogodila u srijedu tokom kongresne turneje po Aziji.

“Nema opravdanja za ovaj ekstremni, nesrazmjeran i eskalirajući vojni odgovor”, rekao je on na konferenciji za novinare na marginama regionalnih sastanaka ASEAN-a u Kambodži, dodajući, “sada su opasne radnje podigle na novi nivo”.

Blinken je naglasio da Sjedinjene Države neće poduzimati akcije da izazovu krizu, ali će nastaviti da podržavaju regionalne saveznike i obavljaju standardni zračni i pomorski tranzit kroz Tajvanski moreuz.

Provjerite slična mjesta

MUGOŠA: Stijović kriv za nestašicu mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je …