Svjetska IT imena počinju ulagati u Crnu Goru

Za program ekonomskog državljanstva nakon pola godine opet raste interesovanje
Svjetska IT imena počinju ulagati u Crnu Goru
Najveći broj naših aplikanata je iz država bivšeg Sovjetskog saveza, zatim iz SAD, Kine, Južne Afrike i sa Srednjeg istoka. U nekoliko najvećih industrija koje apliciraju kod Henley & Partners su vlasnici biznisa i preduzetnici, finansijski i IT stručnjaci i specijalisti, tipa doktora medicine, kaže Ljumović…
Ozbiljna imena iz svijeta IT industrije uskoro će postati crnogorski državljani kroz program ulaganja. Odlučili su se za Crnu Goru, kao destinaciju za alternativno državljanstvo nakon, u nekim slučajevima, višegodišnjih analiza – kazao je Pobjedi direktor i partner u Henley & Partners Montenegro Rade Ljumović.

Ovaj program, kako navodi, opstao je i fukcioniše kroz tri različite administracije koje su predvodili premijeri Duško Marković, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović.

Aplikanti

To je zato što je proces postavljen ispravno, uz korekcije u hodu, koje je iziskivala pandemija, a funkcionisao je prvenstveno zahvaljujući profesionalcima u državnoj administaciji – tvrdi Ljumović.

Dodaje da i dalje najveći broj aplikanata dolazi iz država bivšeg Sovjetskog saveza, SAD, Kine, Južne Afrike i sa Srednjeg istoka. U nekoliko najvećih industrija koje apliciraju kod Henley & Partners su vlasnici biznisa i preduzetnici, zatim finansijski stručnjaci, takođe IT stručnjaci i specijalisti, tipa doktora medicine.

U Crnoj Gori Henley & Partners je jedan od tri licencirana agenta za posredovanje za sticanje državljanstva putem ulaganja, koje je angažovala država. Firma je aktivna članica Savjeta stranih investitora i Američke privredne komore u Crnoj Gori.

I dalje je najveći interes za projekte na sjeveru, a jedan od razloga je i što je tamo ulaganje niže nego na jugu. Hoteli, posebno u Kolašinu, u koje naši aplikanti ulažu, grade se predviđenom dinamikom, a neki i brže, što ne bi bilo moguće da nije dotoka sredstava od ekonomskog državljanstva. Zajedno sa gradnjom projekata, država je uložila velike napore i sredstva u izgradnju prateće infrastrukture, primarno auto-puta i infrastrukture skijališta – tvrdi Ljumović.

Provjerite slična mjesta

PLJEVLJA: Otvorena izložba „Stariji mladima“

Povodom Međunarodnog dana starih osoba na danas je na Trgu Đorđija Peruničića otvorena izložba „Stariji …