Pobjeda: Poništeno svo Amfilohijevo nasljeđe, Mitropolija bez uticaja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Potpisom na tzv. temeljni ugovor država Crna Gora je preko svog premijera Dritana Abazovića verifikovala odluke Sabora Crkve Srbije iz 2021. godine kojim je ukinut Episkopski savjet, kao i termin ,,Pravoslavna crkva u Crnoj Gori“.

Potpisanim ugovorom u potpunosti je poništeno nasljeđe pokojnog mitropolita Amfilohija koji je planirao i gotovo pripremio teren za potpisivanje dokumenta sa ,,Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori“.

Po naumu Amfilohija, on bi lično u ime četiri eparhije SPC u Crnoj Gori, a ne patrijarh, potpisao ugovor o međusobnom regulisanju odnosa SPC sa državom.

Sadržajem tzv. temeljnog ugovora se u potpunosti verifikuju sve odluke Svetog arhijerejskog sabora iz 2021. godine, kojima je ukinut Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori kao i titula arhiepiskopa, koju je nosio pokojni mitropolit Amfilohije Radović.

Novom odlukom Beogradske patrijaršije o ukidanju Episkopskog savjeta u Crnoj Gori, koja je potvrđena „temeljnim ugovorom“, dodatno je izvršena jaka centralizacija nove uprave SPC a Mitropolija crnogorskoprimorska nekada druga po rangu u SPC svedena je na nivo episkopije.

Osim toga, novi mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije Mićović je ostao i bez titule arhiepiskop cetinjski i egzarh Pećkog trona koju je imao mitropolit Amfilohije.

Kako je Pobjeda ranije objavljivala u seriji tekstova, Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori je konstituisan odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (AS br. 95/zap. 208) od 26. maja 2006. godine kojom je predsjedavao pokojni patrijarh srpski Pavle.

Ta činjenica ukazuje na pravi motiv odluke Sabora SPC, a koji je verifikovan potpisom na ugovor, da se ukidanjem Episkopskog savjeta u Crnoj Gori izvrši obračun sa ranijim odlukama Sabora iza kojeg su svojim autoritetom, ali i potpisima stali mitropolit Amfilohije ali i patrijarh Pavle.

Ta činjenica ukazuje na pravi motiv odluke Sabora SPC, a koji je verifikovan potpisom na ugovor, da se ukidanjem Episkopskog savjeta u Crnoj Gori izvrši obračun sa ranijim odlukama Sabora iza kojeg su svojim autoritetom, ali i potpisima stali mitropolit Amfilohije ali i patrijarh Pavle.

Ukidanjem Episkopskog savjeta Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i činjenicom da mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije nema više titulu arhiepiskopa cetinjskog i egzarha Pećkog trona Sabor SPC je snažno udario na nasljeđe pokojnog mitropolita Amfilohija Radovića, ali i patrijarha Pavla koji je svojim potpisom stao iza takve odluke Sabora u maju 2006. godine.

Takav rasplet najavio je i Joanikije, koji je prije nego što je izabran Mitropoliju svrstao u red bilo koje episkopije SPC. Po toj odluci Sabora iz 2006. godine Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori sačinjavaju eparhije Srpske pravoslavne crkve: Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljanskonikšićka, kao i djelovi eparhija Mileševske i Zahumsko-hercegovačke.

Po odluci Sabora Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori sačinjavaju episkopi eparhija crnogorskoprimorske, budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumskohercegovačke. Episkopskim savjetom predsjedava arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, navodi se u odluci kojom je Amfilohiju data nova titula, a koja je novom odlukom Sabora ukinuta.

Joanikije obmanuo javnost
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Mićović obmanuo je javnost kada je u intervjuu za RTCG kazao da je usvojeni tekst tkz. temeljnog ugovora isti tekst od 2012. godine koji je Mitropolit Amfilohije dostavio Vladi Crne Gore.

Pobjeda je ranije objavila da je prvobitni nacrt „temeljnog ugovora“ kojim bi se uredili odnosi države i Srpske pravoslavne crkve sadržao odredbu po kojoj Crna Gora potpisuje ugovor sa Episkopskim savjetom Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Tu krucijalnu odredbu sporazuma je, međutim, Beogradska patrijaršija uklonila brutalno se obračunavši sa Amfilohijevim nasljeđem.

Naziv „Pravoslavna crkva u Crnoj Gori“ je postojao u verziji koja je u martu prošle godine predstavljena Sinodu SPC, a čiji je temelj bio ugovor iz 2012. godine. Taj nacrt je pripremao bivši ministar pravde Vladimir Leposavić.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Tek 2024. nastavak izgradnje autoputa, izgradnja četiri dionice isplativa

Izgradnja preostale četiri dionice auto-puta je izvodljiva i ekonomski isplativa, ukoliko ne dođe do pada …