Za 11 dana 419.415 eura: Manje se voze autoputem od kad se plaća

Za 11 dana jula, koliko se u tom mjesecu naplaćivala putarina na novotvorenom auto-putu “Princeza Ksenija”, prihodovano je 419.415 eura.

To je “Vijestima” saopšteno iz državnog preduzeća “Monteput”, koje gazduje dionicom auto-puta.

Auto-put je svečano otvoren 13. jula, a dionica je dan kasnije puštena u saobraćaj. Putarina se do 21. jula nije naplaćivala.

Prosječni dnevni prihod od 21. jula pa do kraja mjeseca je iznosio oko 38 hiljada eura.

Za taj period, kako su kazali iz Monteputa, kroz naplatne rampe na dionici auto-puta prošlo je 111.926 vozila, što je prosječno nešto više od 10 hiljada motornih vozila dnevno.

Kada je u pitanju njihova struktura, auto-put je koristilo 102.138 putničkih automobila, kombija i manjih kamiona je bilo 7.294, a najvećih kamiona (šlepera) i autobusa 1.876. Put su za ovih 11 dana najmanje koristili motocikli, čijih je prelazaka bilo 618.

Cijena putarine na najdužoj dionici auto-puta za automobile sa PDV-om iznosi 3,5 eura, za motore 1,5 eura, šest eura za kombi vozila, 10,5 eura za manje kamione i 17 eura za šlepere.

Iz “Monteputa” su kazali da se procentualno najviše koriste ulazi na Smokovcu i Mateševu.

”Učešće prolaza na naplatnim centrima Mateševo-Smokovac je 96,68 odsto, dok je učešće Pelev Brijeg/Veruša 3,32 odsto za ovaj period”, rečeno je iz “Monteputa”.

Direktorica sektora finansija i naplate putarine, Saša Klikovac, medijima je ranije kazala da je auto-putem u prvim danima, kada se putarina nije naplaćivala, dnevno u prosjeku prolazilo do 17 hiljada vozila, što znači da je nakon starta naplate putarine došlo do smanjenje broja vozila za nekoliko hiljada i pored toga što je uslijedio špic turističke sezone.

Prema projekcijama državnog preduzeća “Monteput”, koje gazduje auto-putem, od prioritetne dionice se očekuje godišnji prihod od putarine od 9,3 miliona eura, što je na nivou prihoda koji se ostvaruje od tunela “Sozina”.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Vučjak ujeo učenika u dvorištu škole, pas i dalje luta

Devetogodišnjeg dječaka, učenika IV razreda OŠ „Jugoslavija“ u školskom dvorištu ujeo je pas. Dječak je …