Protest radnika: Neće da rade 12h dnevno za 450 eura mjesečno

Bivši radnici obezbjeđenja Rudnika uglja danas su protestovali ispred Upravne zgrade preduzeća jer smatraju da je ugrožena njihova egzistencija i radnička prava nakon što je Agencija Sekjuriti gard Montenegro iz Podgorice preuzela poslove obezbjeđenja najveće pljevaljske kompanije.

Najavili su i radikalizaciju protesta ukoliko niko od nadleđnih u državi i Rudniku ne provjere njihove tvrdnje i pomognu u rješavanju problema.

Tvrde da su im ugrožena prava, jer je njih četrdesetak ostalo bez posla, zbog grubih kršenja radničkih prava i zakona o radu. Istakli su da svi posjeduju sertifikate i dozvole za zaštitu lica i imovine za razliku od radnika koji su trenutno angažovani umjesto njih.

Navode da su od Agencije dobili ponudu da rade kod njih ali sa dvanaestočasovnim radnim vremenom, ili nekih 240 sati mjesečno, sa minimalnom zaradom od 450 eura, što je, ističu oni, očigledno grubo kršenje Zakona o radu.

“Sama ponuda Agencije nije u skladu sa zakonom jer ponudom od 651 hiljadu eura, nije moguće isplatiti 105 radnika, sa minimalnom zaradom. Prema tenderskoj dokumentaciji za zaštitu lica i imovine traži se obezbjeđivanje 20 pozicija, 3 patrole sa po dva radnika, i rukovodilac, na period od godinu dana, što bi bilo potrebno nekih 711 hiljada eura, pa ako se bude poštovao Zakon o radu neće biti dovoljno sredstava za zarade zaposlenih”, kazali su bivši radnici.

Tvrde da Agencija trenutno upošljava ljude bez dozvola za zaštitu lica i imovine, “pa čak na pozicijama koje su obavezno stićeni objekti, i od vitalnog značaja za Rudnik uglja”.

“Samom ponudom koju je Agencija ponudila nije moguće ostvariti potraživanja iz tenderske dokumentacije RU, što se i pokazalo u ovih petnaestak dana koliko obavljaju poslove, ali to neko prikriva i ne želi da prikaže realno stanje na terenu, koje ide i na štetu nas, a i na štetu RU. Na ove i na sve druge propuste ukazali smo inspekciji rada, Direktoratu za bezbjednost, zaštitne poslove i nadzor, kabinetu predsjednika Vlade CG, kabinetu ministra rada i socijalnog staranja, kabinetu ministra kapitalnih investicija, ali niko nam se nije obratio evo već petnaestak dana. Obratili smo se i direktoru Rudnika uglja Milanu Lekiću, predsjedniku odbora direktora RU Dušanu Janjuševiću, i rukovodiocima bezbednosnog sektora Klačaru i Gogiću, ali se ništa nije od tada preduzelo po ovom pitanju. Agencija i dalje nastavlja sa svojim radom, i dalje krši potraživanja RU iz tenderske dokumentacije, i dalje neko prikriva njihove propuste, a mi i dalje čekamo poštovanje zakona”, naveli su radnici u saopštenju koje je pročitao jedan od njih.

Ističu da ne traže da nastave da rade kao radnici Rudnika uglja, već samo da se poštuju njihova naša radnička prava.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Vučjak ujeo učenika u dvorištu škole, pas i dalje luta

Devetogodišnjeg dječaka, učenika IV razreda OŠ „Jugoslavija“ u školskom dvorištu ujeo je pas. Dječak je …