Pavićević: U državnim institucijama do 40 odsto diploma je lažno

Dok na biroima rada doktori nauka čekaju na posao, trodecenijska politika jednoumlja i klimanja glavom poglavici, koju je njegovao DPS, dovela je do toga da danas u državnim institucijama imamo i do 40 odsto lažnih diploma, kojima nije trebalo nikakvo znanje i kvalifikacija pored partijske knjižice, ocijenio je u razgovoru za “Dan” Zarija Pavićević iz pokreta “Alternativa” koja u saradnji sa Ministarstvom prosvjete intenzivno radi na otkrivanju lažnih diploma u javnom sektoru, a procjenjuje se da ih ima oko 35.000. On ističe da je nevjerovatno na šta su sve naišli tokom istraživanja lažnih diploma, te ističe da ih ima u svim sektorima, zdravstvu, prosvjeti i bezbjednosti, koji su ključni za zdravo društvo.

– Imamo slučaj medicinske sestre u bolnici u Pljevljima, koja je srednju školu završila u Tutinu, u ustanovi koja je otvorena nakon sticanja njene “diplome”. Imamo gospodina koji je diplomu inženjera građevinarstva stekao za manje od tri godine. Imamo osobe koje su za tri mjeseca završile četiri godine srednje škole, farmacije. Možete li samo da zamislite medicinsko osoblje koje čak ni srednju školu nema? Imamo i slučaj od prije par dana, gdje je nostrifikovana diploma šest mjeseci prije nego je osoba i “diplomirala”. Imamo osobe koje su obavljale funkcije direktora u javnim preduzećima, a prijavljivali se sa diplomama koje su donosili godinu dana kasnije – navodi Pavićević.

Građani podnose prijave sa raznim motivima

Pavićević kaže da su se građani oslobodili i da aktivno učestvuju i pomažu u otkrivanju lažnih diploma.

– Imamo različite vrste ljudi koji se javljaju. Neki iz revolta, neki zbog namještenih konkursa, neko po savjesti, neko zbog iskrene želje za promjenama i normalnom načinu funkcionisanja, neko zbog internih nesuglasica u sklopu institucije. Naš tim je otvorio e-mail adresu laznediplomecg@gmail.com i pozvali smo građane da prijavljuju takve slučajeve. Nikada nijedna informacija nije procurila od nas, tako da su svi sigurni kada se jave. I te kako smo zadovoljni odzivom građana jer bez njih ništa od ovoga ne bi ni bilo – kaže Pavićević i poziva sve građane da slobodno prijave vlasnike sumnjivih diploma za koje znaju.

Dan

Provjerite slična mjesta

Vučjak ujeo učenika u dvorištu škole, pas i dalje luta

Devetogodišnjeg dječaka, učenika IV razreda OŠ „Jugoslavija“ u školskom dvorištu ujeo je pas. Dječak je …