BEŠIĆ: Od pozicije pokreta “Evropa sad” zavisiće rezultat budućih izbora

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i metodolog Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Miloš Bešić smatra da su šanse za formiranje nove većine koja bi pomogla manjinskoj Vladi Crne Gore da opstane gotovo nepostojeće.

“GP URA je imala sav ucjenjivački kapital nakon prethodnih izbora, sva je prilka da to neće biti slučaj nakon narednih. To pokret URA izbacuje i poltičke igre, po mojoj procjeni će biti na granici cezusa. Ipak, najinteresantnije na tim izborima biće pokret “Evropa sad” Jakova Milatovića i Milojka Spajića koji su preko noć prikupili dvocifrenu podršku. Najvjerovatnije će od pozicije te partije zavisiti rezultat budućih izbora”, zaključuje Bešić.

Kada je riječ o Građanskom pokretu URA koji predvodi Dritan Abazović, Bešić očekuje da će na vanrednim izborima ostvariti znatno lošiji rezultat u odnosu na 30. avgust 2020. godine, ali postoji politička opcija od koje će mnogo zavisiti.

Bešić je za portal Nova.rs ocijenio da ugovor ima većinu u parlamentu, iako to nije ona koja podržava vladu, već koja je smijenila 41. Vladu.

Ipak, ističe on, postoje oni koji će podržati temeljni ugovor kao takav, ali istovremeno su šanse za formiranje nove većine koja bi pomogla manjinskoj vladi da opstane gotovo nepostojeće.

“Mislim da će manjinske partije biti uzdržane, oni ne žele da se bave crkvenim pitanjima koja se tiču većinske populacije pravoslavaca, a imamo i najavu iz Albanske partije Nika Đeljošaja, koji je rekao da podržati temeljni ugovor. DPS će tako biti u manjini, što ne dovodi do toga da imamo novu većinu i stabilnu vladu, već do toga da temeljni ugovor kao pojedinačni politički akt ima većinu u parlamentu. Mislim da će nakon određenog vremena, i to vrlo brzo, svi uskratiti podršku ovoj vladi i idemo na izbore”, ocjenjuje Bešić.

Provjerite slična mjesta

Kulminirale nesuglasice: Promjene u menadžmentu i Odboru direktora Barske plovidbe  

Izvršni direktor AD Barska plovidba Zoran Tajić napustio je ovu funkciju. Prema saznanjima Primorskog portala …