Drecun: Zašto se ne oporezuju zarade do 592 eura?

Crna Gora mora biti zadovoljna ostvarenim prihodima u prvoj polovini godine, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun, komentarišući podatake o izvršenju budžeta u prvoj polovini godine. On smatra da je turistička sezona definitivno platila danak političkim odlukama Vlade.

Pomoć EU

Moram reći da je Crna Gora na svoju ekonomsku štetu donijela neke političke odluke, te da bi EU morala da nam pomogne, jer nije realno da naši poreski obveznici finansiraju političke odluke Brisela – kazao je Drecun Pobjedi.

Naveo je da moramo biti zadovoljni ostvarenim prihodima i izvršenjem budžeta u prvih šest mjeseci, a ,,naročito imajući u vidu blisku budućnost“.

Ta bliska budućnost predstavlja izvjesnu neizvjesnost, da se malo poigram riječima. Cijela Evropa jesen dočekuje nespremna, bez jasnih planova, sa puno političkog intenziteta, a sa malo socijalnog sadržaja. Rat u Ukrajini će ostaviti katastrofalne posljedice na EU ekonomiju, a to znači i na nas. U takvim uslovima Crna Gora mora biti zadovoljna sa prvom polovinom godine – rekao je Drecun.

U izvještaju Ministarstva finansija o izvršenju budžeta u prvih šest mjeseci je navedeno da je ukupni kumulativni budžetski deficit u prvih šest mjeseci iznosio 33 miliona eura, odnosno 0,6 odsto BDP-a i niži je od plana za 172,7 miliona eura, odnosno 83,9 odsto. U odnosu na isti period prethodne godine, budžetski deficit je niži za 126,9 miliona eura, odnosno 79,4 odsto.

Prihodi budžeta u prvoj polovini godine iznosili su 922,3 miliona eura ili 17,4 odsto procijenjenog BDP-a i veći su 134,3 miliona eura ili 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su u odnosu na planirane veći za 90,3 miliona eura ili 10,8 odsto. Prihodi za šest mjeseci tekuće godine su veći i u odnosu na uporedni period 2019. godine za 98,4 miliona eura ili 12 odsto.

Drecun je ocijenio da je osnovni rast prihoda došao iz potrošnje.

Doprinosi

Drecun je podsjetio da je Vlada dala objašnjenje da je pad prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica prevashodno došao zato što planirani prihodi po osnovu oporezivanja neprijavljenih prihoda još nijesu realizovani.

Ovo je vjerovatno jedan od razloga, mada bi trebalo sagledati i to što program ,,Evropa sad“ ne oporezuje neto zarade do 592 eura. Treba sagledati koliko je zarada isplaćivano u rasponu od 450 do 592 eura, pa bi se dobio i precizniji odgovor, ali i taj uticaj sigurno postoji – kazao je Drecun.

Takođe, kategorija doprinosa ostvarena je na nešto nižem nivou od planiranog za 11,1 milion eura ili 5,4 odsto, kao i u odnosu na prethodnu godinu za 43,9 miliona ili 18,6 odsto. Iz Ministarstva finansija su pojasnili da je to posljedica ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Manjak prihoda po osnovu doprinosa za zdravstvo nije nešto što se ne može nadoknaditi. Evo vidimo da su neki prihodi daleko iznad plana (PDV). Pošto novac nema boju, manje je bitno na kojoj putanji ćete uhvatiti prihode. Bitno je da prihodi nijesu pali u agregatnom iskazu. Ovo sam rekao i kad je usvajan program ,,Evropa sad“. To se pokazalo za sada održivim, a vjerujem da neće biti problema ni ubuduće – rekao je Drecun.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Kulminirale nesuglasice: Promjene u menadžmentu i Odboru direktora Barske plovidbe  

Izvršni direktor AD Barska plovidba Zoran Tajić napustio je ovu funkciju. Prema saznanjima Primorskog portala …