Poslanici protiv inicijative da se funkcioneri obavezno testiraju na droge

Inicijativa za obavezno testiranje visokih državnih zvaničnika na droge, zvuči zlonamjerno i predstavlja stigmatizaciju, smatraju poslanici Božena Jelušić i Vladimir Dobričanin. Inicijativu je Vladi uputio Centar za građansko obrazovanje iz kog ocjenjuju da je javni interes znati jesu li među konzumentima psihoaktivnih supstanci i istaknuti političari, visoki zvaničnici, koji donose važne odluke u javnom interesu.

Prilikom stupanja na funkciju ili u radni odnos, državni službenici i namještenici, ali i drugi javni funkcioneri, obavezni su da urade ljekarski pregled i prilože uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti. Taj uslov, dakle, moraju ispuniti ako žele da zasnuju radni odnos ili budu naimenovani na funkciju. Za najviše funkcionere izvršne vlasti u Crnoj Gori, međutim, ta obaveza ne važi.

Zakon o Vladi, koji je u pripremi, najbolja je prilika da se to ispravi, smatra saradnik na programima CGO-a Nikola Mirković. Podsjeća na dobre prakse iz regiona i Evrope koje treba slijediti.

“Na primjer u Sloveniji je najveća opoziciona partija predložila zakon kojim bi se uvelo obavezno testiranje za javne funkcionere. Predloženo je da to bude jednom godišnje, da su 48 sati uoči testiranja obaviješteni, da su javni rezultati”, kaže Mirković.

Iz CGO-a kažu da vjeruju da bi taj zakon imao i široku podršku javnosti koja, ubijeđeni su, nesumnjivo želi na važnim državnim funkcijama osobe koje su sposobne donositi odluke od javnog interesa, a za koje ne postoji sumnja u njihove zdravstvene sposobnosti ili neprimjerene uticaje bilo kakvih supstanci.

Božena Jelušić iz URA ističe, međutim, da se ne može problem mentalnog zdravlja adresirati samo jednoj skupini jer to predstavlja izvjesnu stigmatizaciju.

“Zato što je mentalno zdravlje spektrum, nije nikada konstantno, ide gore-dolje kao i naše fizičko zdravlje. Mnogi od nas ne samo članovi Vlade, u svim profesijama prolaze kroz faze stresa, depresivnosti ili anksioznosti,” kaže Jelušić za Radio Crne Gore.

Ističe da podrška inicijativi zavisi od načina na koji je adresirana, ali bi takva stigmatizacija, smatra, predstavljala i jednu vrstu neuvažavanja društvene stvarnosti.

“A društvena stvarnost govori da osobito nakon kovida, praktično nema mladog i starog čovjeka koji nije u nekoj vrsti izazova kada je u pitanju zdravlje i stabilnost.”

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin inicijativu naziva zlonamjernom i nerealnom.

“To sigurno neće proći, svaki zakon mora da prođe Skuštinu. Tako da nemojte da se sjekiraju naši prijatelji iz CGO-a. Ja sigurno neću glasati za to, jer je to tendenciozno, bez realnog uporišta, riječi nemam, zgrožen sam,” kazao je Dobričanin.

Sličnu inicijativu u Sloveniji, koja je u EU od 2004. imala je ove godine opoziciona partija bivšeg premijera Janeza Janše. Taj prijedlog predviđao je izbor zvaičnika žrijebanjem, a testiranje bi se sproveloo najkasnije 48 sati nakon žrijebanja. Ko odbije testiranje vodio bi se kao da je pozitivan na testu.

Vlada novog premijera Roberta Goloba prijedlog je odbila, zaključivši da bi takav način testiranja na droge bio ustavno sporan, zato što previše zadire u prava pojedinaca.

Kako bi izgledao prijedlog zakona u Crnoj Gori i kako bi prošao kod nas, vidjećemo ukoliko uopšte stigne do crnogorskog parlamenta.

Provjerite slična mjesta

Uhapšena žena koja je muža ubola nožem u vrat

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su M.B. …