Opet u evropskom vrhu po broju zaraženih

Crna Gora je prošle sedmice bila u samom evropskom vrhu po broju novih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika i to na drugom mjestu, odmah iza Grčke.

Prema podacima evropskih statističkih centara, među prvih deset zemalja sa najlošijom epidemiološkom situacijom po pitanju novih slučajeva infekcije nema niti jedne zemlje regiona. Srbija se našla na 17. mjestu, sa 381 zaraženim na 100.000 stanovnika, Hrvatska je na 26. a Sjeverna Makedonija na 27. mjestu.

U Crnoj Gori juče je bio aktivan 6.651 slučaj kovida-19, što je četiri puta više u odnosu na isti dan prošle godine.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) kazali su da su registrovana još 623 inficirana, od kojih je iz Podgorice 247. U Nikšiću je registrovano 83 novopozitivnih, Budvi 50, Bijelom Polju 45, Herceg Novom 37, Baru 34, Ulcinju 27, Beranama 19, Kotoru i Tivtu po 15, na Cetinju 14, u Pljevljima deset, Tuzima devet, Rožajama šest, Andrijevici četiri, Danilovgradu tri, u Mojkovcu i na Žabljaku po dva i u Šavniku jedan.

Najviše zaraženih na 100.000 stanovnika je u Budvi, zatim u Tivtu i Ulcinju, pa Baru. Na sjeveru države najviše zaraženih je u Beranama, 1.046 na 100.000 stanovnika, dok je najmanja stopa inficiranih u Gusinju.

Na bolničkom liječenju juče su bila 73 pacijenta.

Od prošlog petka na snazi su nove protivepidemijske mjere, koje se odnose na obavezno nošenje zaštitnih maski u javnim prostorima. Osim u zdravstvenim i ustanovama kolektivnog smještaja i javnom prevozu, to je sada obaveza i u ustanovama javne uprave, prodavnicama prehrambene robe, apotekama i benzinskim stanicama. Takođe, obavezno ih je nositi u zatvorenim djelovima aerodroma, željezničkim i autobuskim stanicama.

Direktor IJZ Igor Galić juče je za TV Vijesti kazao da je cilj predloženih mjera protiv koronavirusa zaštita starije populacije.

”U posljednje dvije nedjelje svi preminuli su bili starije osobe i pokušavamo da ih zaštitimo na mjestima gdje oni najčešće prebivaju u toku dana. Virus koji je sada u cirkulaciji je omikron soj, i za razliku od delta soja koji je bio prošle godine dominantan daleko je manje smrtonosan i ukoliko ne bude nekih značajnijih mutacija u smislu njegovog letaliteta i kontagioznosti očekujemo da će njegov biološki potencijal pasti i on će se ubuduće ponašati kao jedna endemska bolest, dakle sezonska bolest za koju ćemo sa vakcinama štititi stariju rizičnu populaciju”, kazao je Galić.

Govoreći o prvom slučaju majmunskih boginja u Crnoj Gori, Galić je juče rekao da da su u epidemiološkom istraživanju samog slučaja uspjeli da dobiju informacije koje su im ukazale gdje su bili prvi direktni kontakti osobe koja se razboljela.

Do sada je u Crnoj Gori registrovan jedan slučaj, a pacijent je dobrog opšteg stanja.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Vučjak ujeo učenika u dvorištu škole, pas i dalje luta

Devetogodišnjeg dječaka, učenika IV razreda OŠ „Jugoslavija“ u školskom dvorištu ujeo je pas. Dječak je …