Američka zvaničnica Nancy Pelosi sletjela na Tajvan, Kina zaprijetila odmazdom

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi sletjela je na tajvanski aerodrom čime je započela posjetu Tajvanu, teritoriji koju Peking smatra dijelom Narodne Republike Kine.

Američka zvaničnica nalazi se u višednevnoj posjeti azijskim zemljama koje se smatraju saveznicima Sjedinjenih Američkih Država. Između ostalog, kao dio diplomatske turneje, Pelosi će posjetiti i Tajvan što je izazvalo i veliko negodovanje Pekinga.
Kineski zvaničnici su poručili kako neće sjediti po strani ukoliko Pelosi posjeti Tajvan te su zaprijetili čak i vojnim odgovorom na ove aktivnosti SAD-a.

S druge strane, povodom posjete Pelosi oglasili su se i američki zvaničnici te su poručili kako Kina nema potrebu za podizanjem tenzija zbog posjete Pelosi Tajvanu.

Nema razloga da Peking potencijalnu posjetu, u skladu s dugogodišnjom politikom SAD-a, pretvori u neku vrstu krize ili sukoba ili da je iskoristi kao izgovor za povećanje agresivnih vojnih aktivnosti oko Tajvanskog moreuza”, izjavio je koordinator za komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby.

Cjelokupna drama i tenzije, bile su dovoljne da veliki broj građana širom svijeta prati let Pelos iz Malezije prema Tajvanu, a zbog preopterećenosti servera, poznata stranica Flightradar24 određeni period nije bila u funkciji. Prema prvim informacijama, let Pelosi prema Tajvanu pratilo je više od od 600.000 ljudi.

Klix

Provjerite slična mjesta

Kulminirale nesuglasice: Promjene u menadžmentu i Odboru direktora Barske plovidbe  

Izvršni direktor AD Barska plovidba Zoran Tajić napustio je ovu funkciju. Prema saznanjima Primorskog portala …